Türkiye ve dünyadan haberler, gelişmeler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Depremlerde can kaybı 46 bin 104

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46 bin 104 olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 230 bini, buralardaki bağımsız bölüm sayısı da 645 bini buluyor” dedi.


Kabine 4 saat sürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı sona erdi. Toplantı 4 saat sürdü.


Baş: Muhtemelen kabine toplantısında seçimin nasıl ertelenebileceği konuşuluyor

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, “Muhtemelen şu dakikalarda Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında seçimin nasıl ertelenebileceği konuşuluyor. Korkunun ecele faydası yok” dedi.


Fenerbahçe, 1959 öncesi şampiyonlukların tescil edilmesi talebini yineledi

Fenerbahçe, 1959 öncesi şampiyonlukların tescil edilmesi talebini yineledi, "İlgililer ve tüm kamuoyu bilmelidir ki bu konu kişisel yorum, görüş ve ön yargılarla sona erdirilemez, asırlık tarihin gerçekleri asla ve asla yok sayılamaz" denildi.


Saadet Partisi önünde Kılıçdaroğlu lehine slogan

6 liderin toplandığı Saadet Partisi önünde, "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganları atıldı. 


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'den, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in, Suriye'nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin izahat istendi.

AA'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Flake'den, söz konusu ziyarete ilişkin izahat istendi. Milley, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye tarafından terör örgütü kabul edilen YPG'nin elindeki  bölgeleri ziyaret etmişti.


Nebati, Suudi Arabistan'la yapılan 5 milyar dolarlık mevduat anlaşmasını değerlendirdi

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yapılan 5 milyar dolarlık mevduat anlaşmasını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Bu karar, Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine olan güveninin ve ortak çabalarımızın olumlu bir neticesi olmuştur. Bölge ve Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerimizi artırarak devam edeceğiz" dedi.


WhatsApp, AB kurallarına uymayı kabul etti

Avrupa Birliği (AB), mobil mesajlaşma ve arama uygulaması WhatsApp'ın hizmet koşullarındaki değişiklikler konusunda daha şeffaf olmayı taahhüt ettiğini bildirdi.

AB Komisyonu, uygulamanın, kullanıcıları daha iyi bilgilendirmeyi ve sözleşme güncellemeleri konusunda kullanıcıların tercihlerine saygı göstermeyi kabul ettiğini açıkladı. WhatsApp'ın kullanıcıların kabul etmemeleri halinde güncellemeleri reddetmelerini kolaylaştıracağına işaret edilen açıklamada, şirketin kullanıcıları güncelleme reddi halinde hizmete erişimin biteceği durumlarda da açıkça bilgilendireceği kaydedildi. Açıklamada, WhatsApp'ın kullanıcıların kişisel verilerini reklam veya diğer amaçlarla Facebook dahil diğer Meta şirketleriyle veya üçüncü taraflarla paylaşmayacağına dikkati çekildi.


Suudi Arabistan'da depremzedeler için toplanan bağış, 126 milyon doları aştı

Suudi Arabistan'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki afetzedeler için toplanan bağış miktarı, 126,4 milyon dolara ulaştı.

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezine ait Sahem Platformu verilerine göre toplanan bağış miktarı 474 milyon 768 bin riyale (126,4 milyon dolar) ulaşırken, bağışçı sayısı da 2 milyon 30 bin 561 olarak kaydedildi.


İran'da kız öğrencilerin zehirlendiği vakalar sonrası okullarda güvenlik tedbirleri arttırıldı

İran Polis Sözcüsü Said Muntazarulmehdi, zehirlenme vakalarının önüne geçmek için okul ve yurt çevrelerinde güvenlik tedbirlerinin arttırıldığını söyledi.

Muntazarulmehdi açıklamasında, "Polis, asayişi bozucuların eylemlerinden öğrenci ve çocuklarımızı korumak için okul ve öğrenci yurtları çevresinde sabit ve gezici özel devriye sayısını artırmıştır" ifadelerini kullandı. Suçluların yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Polis Sözcüsü, öğrencilerin şüpheli bir durumla karşılaşması halinde polise bildirmelerini de istedi.

İran lideri Ali Hamaney, binden fazla kız öğrencinin zehirlenmesini "affedilemez" olarak nitelemiş ve yetkililere "olayın üzerine ciddiyetle gidilmesi ve faillerin en şiddetli cezaya çarptırılması" talimatını vermişti. İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei de konuyla ilgili tespit edilecek faillerin "idamla" yargılanacağını belirtmişti.


İmamoğlu ve Yavaş, İYİ Parti binasında

83ce337d-0e0f-4519-8e25-1ca90867128e.jpg
Fotoğraf: AA

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 6’lı Masa’dan sert suçlamalarla ayrıldığı konuşmasında cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Merkezi’ne gitti. İki başkan Akşener ile bir görüşme gerçekleştirdi.Toplantının ardından önce İki başkan sonra İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, kısa bir açıklama yaptı


Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye 5 milyar dolarlık mevduat

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma imzalandı" açıklaması yaptı.

Açıklamada özetle şöyle denildi:

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu aracılığıyla gerçekleşen bu mevduat anlaşması, yalnızca Suudi Arabistan Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti ve halkları arasındaki yakın işbirliği ve tarihi bağların kanıtı değil, aynı zamanda Suudi Arabistan Krallığı'nın Türkiye'nin güçlenme çabalarını destekleme taahhüdünün bir göstergesidir.

Açıklamada anlaşmanın "Türkiye'nin ekonomik ve sosyal büyümesini ve sürdürülebilir kalkınmasını destekleme anlamı taşıdığına" da dikkat çekildi.


Akşener partisinin yöneticileriyle görüşecek

5446f576-9069-4ffe-8a1e-66abefaaf14e.jpg
Fotoğraf: AA

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener parti yöneticileriyle görüşmek üzere genel merkez binasına gitti.

Akşener’i genel merkez ek binasına gelişinde İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ve diğer yetkililer karşıladı.

Partisinin bazı yöneticileriyle görüşeceği öğrenilen Akşener, gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.

Son duruma ve toplantıya ilişkin değerlendirmesi sorulan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır ise "İyi olacak." ifadesini kullandı.


MHP’den CNN Türk’e tepki

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ağır suçlamalarla 6’lı Masa'dan ayrılması sonrası "sakin olma" çağrısı yapan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın paylaşımının CNN Türk canlı yayınında okunmasına tepki gösterdi.

Yalçın’ın paylaşımı şöyle:


BM ülkeleri açık denizlerde biyolojik çeşitliliği koruyacak anlaşma üzerinde uzlaştı

Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki 100'den fazla ülkeden müzakereciler, ülkelerin yetki alanları dışında kalan açık denizlerde biyolojik çeşitliliği koruyacak anlaşma üzerinde uzlaştı. Çevreci gruplar, uzun zamandır beklenen bu adımın, denizlerdeki biyolojik çeşitlilikte görülen kayıpları tersine çevirmeye yardımcı olacağını ve bu alanda sürdürülebilir gelişimi destekleyeceğini belirtiyor.

Yaklaşık 15 yıldır tartışılan ve yasal bağlayıcılığı olan anlaşma, okyanuslardaki biyolojik çeşitliliğin korumasını ve sürdürülebilir kullanımını hedefliyor.

BM liderliğinde New York'ta yürütülen görüşmelerin beşinci toplantısında müzakereciler Cumartesi günü metin üzerinde uzlaştılar.

Yoğun müzakerelerle geçen son toplantının ardından BM konferans yöneticisi Rena Lee, "Gemi kıyıya yanaştı" açıklamasında bulundu.

Anlaşmanın, içinde bulunduğumuz on yılın sonuna kadar dünyadaki kara ve suların yüzde 30'unu koruma altına alma hedefine katkıda bulunması bekleniyor. "30'a kadar 30" olarak adlandırılan bu hedef, Aralık ayında Montreal'de düzenlenen küresel iklim zirvesinde belirlenmişti.


Pakistan'da intihar saldırısında 9 polis öldü

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde polis aracına düzenlenen intihar saldırısında 9 emniyet mensubu hayatını kaybetti, 11'i yaralandı.

Dawn gazetesinde yer alan habere göre, Kaççi ve Sibi bölgelerinin sınırında bulunan Bolan'da köprü üzerindeki polis aracına intihar saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu 9 polis yaşamını yitirdi, 11'i yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.


Biden, siyahi seçmenlere yapılan haksızlıklar karşısında sessiz kalmayacağı sözü verdi

ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki siyahların oy haklarının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Biden, Alabama eyaletinin Selma kentinde 1965 yılında yaşanan ve ABD'de "Kanlı Pazar" olarak bilinen siyahilerin oy kullanma hakkı için yaptığı protesto yürüyüşünün anma etkinliğine katıldı. Siyah seçmene yapılan haksızlıklar karşısında sessiz kalmayacağı sözünü veren Biden, "Sessizlik suça ortak olmaktır." şeklinde konuştu. Biden, bu kapsamada siyah seçmene ekonomi, istihdam ve temiz suya erişim gibi bir dizi taahhütte bulundu.


Türkiye'nin Çin Büyükelçisi merkeze çekildi

Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nde görev değişimi yapıldı.

Resmi Gazete'nin 4 Mart tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı atama kararına göre Çin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen merkeze alınarak yerine Konsolosluk İşleri Genel Müdürü İsmail Hakkı Musa atandı.


Soylu: Emirlerine amadeyiz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya'nın "afetten az etkilenen iller" arasına alındığı iddialarının gerçek olmadığını belirterek, "Malatyalı hemşehrilerimiz bu yalanlara itibar etmesinler. Emirlerine amadeyiz" ifadesini kullandı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU