Keşmir'de son durum: Abluka ve bilgi savaşının sürdüğü bölgede halkın erzakı tükeniyor

Pakistan, Hindistan’ı Keşmirli Müslümanların dini özgürlüklerini kısıtlamakla suçlarken, abluka sona erecek gibi görünmüyor

Srinagar'da pazartesi günü güvenlik görevlileri kontrol sırasında bir barikatta sorgulamak için triportörü durdurdu (AFP)

Keşmir'de sıkı güvenlik önlemleri ve iletişim sınırlamaları salı günü dokuzuncu gününü geride bırakırken günlük temel ihtiyaçların azaldığı haberleri geliyor.

İhtilaflı Himalaya bölgesinin Hindistan kontrolündeki bölümünde uygulanan neredeyse tüm sınırlamalar, Kurban Bayramı nedeniyle pazartesi günkü yumuşamanın camilerden sokağa yayılan Hindistan karşıtı protestolarla sonuçlanmasının ardından katı bir şekilde yeniden yürürlüğe kondu.

Keşmir'in özel anayasal statüsünün ve kendi yasalarını belirleme hakkının 5 Ağustos'ta kaldırılmasından bu yana internet ve telefon hatları hala kesikken, bölge topyekun bilgi savaşının yaşandığı bir yer halini aldı.

Bölgenin yavaş yavaş normale döndüğünü iddia eden Hindistan hükümeti, pazar tezgahlarındaki yoğunluğu ve trafik sıkışıklığını göstermek için bölgenin en büyük şehri Srinagar'dan video ve fotoğraflar paylaşıyor.

Ancak bağımsız gazetecilerden gelen görüntüler ve açıklamalar, dünyanın en fazla askerileştirilmiş (ve yeni takviye edilmiş) bölgesinin, dikenli tellerden oluşan bir labirent olduğunu ve silahlı askerler tarafından ablukaya alındığını ortaya koyuyor.

Associated Press'e konuşan bölge sakinlerinden Cevat Ahmet, üstlerinde gözetim amaçlı askeri insansız hava aracının uçtuğu esnada askerlerin Srinagar'ın merkezinde araçları durdurduğunu, bunun da trafik sıkışıklığına neden olduğunu gördüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntülerin daha sonra Hint televizyon kanallarında yayımlandığını gördüğünü belirten Ahmet “Bu görüntüler Keşmir'in normale döndüğünü söylemek için kullanıldı” dedi.

Bölge sakinleri barikatların ve dikenli tel kapılarının sürekli değişmesinin temel yiyecekler için bile evden çıkmayı nasıl zorlaştırdığını anlattı. Zamir Ahmet, dikenli geçiş yolları ağının benzerini daha önce görmediğini söyledi. Zamir Ahmet “Bu çok fazla, çok geniş. Bütün Srinagar şehri, bizi susturmak ve itaat ettirmek için jiletle örülmüş durumda” dedi.

Hükümet yetkilileri tarafından gazetecilere gönderilen görüntüler de daha küçük iki özerk birlik bölgesine ayrılacak Cammu ve Keşmir'de Müslümanların bayram namazlarına katıldığını gösteriyor. Eyaletin bazı bölgeleri, belirgin biçimde Keşmir Vadisi'nden daha çok Hindistan yanlısı ve genel olarak 5 Ağustos'taki kararı memnuniyetle karşıladı.

Görüntülerin gerçekten Srinagar'da çekilip çekilmediğinin ısrarla sorulması üzerine bir görevli, kesin konumlar belirleninceye kadar "görüntülerin Cammu ve Keşmir'den olduğunu söylemenin yerinde olacağını" kaydetti.

Öte yandan Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi yazılı açıklamasında, camilerin kapatılmasının, dini takvimdeki en önemli günlerden birinde Keşmirli Müslümanların dini özgürlüklerini engellediğini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Milyonlarca Keşmirli Müslüman'ın bu temel dini özgürlüğünün kısıtlanması ve engellenmesi, Hindistan'ın taraf olduğu uluslararası insan hakları hukukunun ciddi şekilde ihlal edildiğine işaret ediyor.

Sıkı güvenlik önlemlerinin kısa vadede kaldırılacağına dair olasılığın düşük olduğu ve kesinlikle Hindistan'ın perşembe günü Bağımsızlık Günü'nü kutlamadan önce gerçekleşmeyeceği görünüyor.

Konuyla ilgili bir başvuruyu değerlendiren Hindistan Yüksek Mahkemesi, salı günü sokağa çıkma yasağının ya da iletişim sınırlamalarının bir an önce kaldırılmasını reddetti. Mahkeme, bunun şiddetli huzursuzluk riski taşıdığını belirtti.

Önde gelen aktivistlerden Tehseen Poonawala mahkemeden, önemli birçok Keşmirli politikacının tutuklanmasına karşı çıkmasını ve Keşmir Vadisi'ndeki günlük yaşama getirilen çeşitli "kısıtlamaları" sonlandırmasını talep etmişti. Poonawala, en azından hastanelerin ve okulların yeniden açılması gerektiğini söylemişti.

Yargıç Arun Mishra, hükümetin Keşmir'de hayatı en kısa sürede normale döndürmek istediğini belirtti.

Mishra “Durum şu ki kimse ne olduğunu bilmiyor. Düzenin yeniden tesis edilmesi için onlara zaman tanımalıyız. Hiç kimse yüzde 1'lik ihtimali alamaz. Yarın gerçekten kötü şeyler olursa bundan kim sorumlu olacak?” dedi. Mahkemenin birkaç gün içinde başvuruyla ilgili karar vermesi bekleniyor.

Hindistan'ın ana muhalefetteki şu anda lidersiz olan Kongre Partisi, hükümetin, Keşmir'in kendi kurallarını koymasına izin veren anayasanın 370'inci maddesini iptal ederek bölgenin özel anayasal statüsünü ortadan kaldıran kararının eleştirilmesinde ön planda yer aldı. Yasa, dışardan gelenlerin Keşmir'de mülkiyet edinmelerini yasaklayarak bölgede Müslümanların çoğunluğu sürdürmesini sağlıyordu.

Partinin genel sekreteri Priyanka Gandi Vadra salı günü yaptığı açıklamada, kararın “anayasaya” ve “demokrasinin tüm ilkelerine aykırı” olduğunu söyledi.

Bu, hükümetin bir eyalet meclisinin o eyaletin statüsünü etkileyen herhangi bir merkezi karara onay vermesi gerektiğini söyleyen kuralı baypas ettiğine dair örnek teşkil ediyor. 370'inci maddeye ilişkin karar tek taraflı olarak kabul edildi çünkü Cammu ve Keşmir yerel hükümetin çökmesinin ardından şu anda doğrudan "devlet başkanının yönetimi" altında.

 

 

İki ay önce istifa etmeden önce Kongre Partisi'nin başkanı olan Rahul Gandhi, kendisinin ve diğer üst düzey muhaliflerin Cammu ve Keşmir valisinin eyaletin durumunu değerlendirmek için ziyaret etme davetini "kabul edebileceğini" söyledi.

Eyaletin mevcut valisi Satya Pal Malik, Keşmir konusunda hükümeti eleştiren bazı Kongre Partisi milletvekillerini “ahmaklar” diye nitelendirdi. Vali Malik “Rahul Gandhi'yi buraya gelmeye davet ettiğini” söyleyerek "(Durumu) Gözlemlemeniz ve sonrasında görüşlerinizi açıkça söylemeniz için size bir uçak göndereceğim” dedi.

Rahul Gandhi “nazik daveti” geri çevirmeyeceklerini kaydetti. Gandhi Twitter hesabından “Uçağa ihtiyacımız olmayacak ancak lütfen bize seyahat etme ve insanlarla, önde gelen liderlerle ve oradaki askerlerimizle tanışma özgürlüğümüzü sağlayın” diye yazdı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU