Atambayev’i teslim olmaya ikna eden İçişleri Bakan Yardımcısı Asanov görevden alındı

Kırgızistan İçişleri Bakan Yardımcısı Asanov, eski Cumhurbaşkanı Atambayev'in gözaltına alınması sırasındaki tutumu nedeniyle görevden alındı. Hakkında soruşturma başlatılan Asanov, ‘ben görevimi yerine getirdim’ diyerek suçlamaları kabul etmedi

Atambayev düzenlenen ikinci operasyonun ardından teslim olmuştu Fotoğraf: AA

Kırgızistan Meclis’i tarafından 27 Haziran'da dokunulmazlığı kaldırılan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, mafya lideri Aziz Batukayev'in 2013'te yasa dışı serbest bırakılması ile ilgili soruşturmada "tanık" sıfatıyla ifadesine başvurmak üzere üç kez davet edildi.

Dokunulmazlığının yasa dışı kaldırıldığını savunan Atambayev ifade vermeye gitmedi. Destekçileri, olası operasyona karşı Atambayev'in evinde yaklaşık 1,5 ay nöbet tuttu.

Atambayev’i Asanov ikna etti

İfade vermeyi kabul etmeyen Atambayev’in evine 7 Ağustos’ta operasyon düzenlendi. Çıkan çatışmalarda bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. 16 polisin yaralandığı olaylar sırasında, 6 polis de Atambayev’in destekçileri tarafından rehin alındı.

Bir gün sonra güvenlik kuvvetleri tarafından bir kez dahpa evi kuşatılan Atambayev teslim oldu. Ortaya çıkan kamera kayıtlarında, İçişleri Bakan Yardımcısı Kursan Asanov tarafından ikna edilen Atambayev'in evinden çıkarılması ve araca bindirilmesi görüntüleri yer aldı

İhanet ve güven kaybı suçlaması

Atambayev’i teslim olmaya ikna ettiği ileri sürülen Asanov, Başbakan Muhammedkalıy Abılgaziyev tarafından görevden alındı.

Hakkında soruşturma başlatılan Asanov, Kırgız polisinin çıkarlarına ihanet etmek ve güven kaybına yol açmakla suçlandı.

Soruşturmada, İçişleri Bakanı Kaşgar Djunuşaliyev'in, Atambayev'i silah bırakması ve teslim olması için ikna etmeye çalışırken, yardımcısı Asanov'un "kendi isteğiyle ve özel çıkarı için" Atambayev’le görüştüğü iddia edildi.

‘Ben görevimi yaptım’

Görevden alınmasına tepki gösteren Asanov, "Polisin başarılı çalışması sonucu 7-8 Ağustos'ta durumun ağırlaşması önlendi. Ben görevimi yerine getirdiğime inanıyorum. Kişisel çıkarlarımı, devletin çıkarları üzerine koymadım. Ülkeme ve vicdanıma karşı dürüstüm. Halkıma anlayışlarından ötürü teşekkür ediyorum" diyerek kendini savundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU