Yunanistan’ın Eğriboz Adası’ndaki yangın iki gündür söndürülemiyor

Yunanistan’ın Eğriboz Adası’nda çıkan orman yangını iki gündür söndürülemiyor. Yangın nedeniyle onlarca ev tahliye edildi

Fotoğraf: İHA

Yunanistan’ın Eğriboz Adası’nda salı günü sabah saatlerinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Rüzgâr ve sıcak hava etkisiyle yayılan alevler nedeniyle bölgede acil durum ilan edildi.

Eğriboz Adası’nda kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle bölgedeki onlarca ev tahliye edildi, bir manastır boşaltıldı.

Yangın dumanları başkent Atina'ya kadar ulaştı. Bölgeye yaklaşık 75 itfaiye aracı, 6 yangın söndürme uçağı, 6 helikopter sevk edildi.

İtalya'dan yardım

Yangına havadan yapılan müdahale yetersiz kalınca diğer Avrupa ülkelerinden yardım istendi.

İtalya, Yunan makamlarının itfaiye ekipmanı talebinin ardından iki adet yangın söndürme uçağı gönderdi.

Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis yangın söndürme çalışmalarına ilişkin, “Durum daha iyi görünüyor. Çok büyük bir çaba vardı ve insanüstü çabalar” dedi.

Yangına havadan müdahalenin sabahın ilk ışıklarında başladığını belirten Bakoyannis, “Zor bir yangın, gerçek bu. İnsanlar için hayati tehlike yok ve önemli olan da bu” ifadelerini kullandı.

AW778016_02-min.jpg
Bölgeye yaklaşık 75 itfaiye aracı, 6 yangın söndürme uçağı, 6 helikopter ve 227 itfaiyeci sevk edildi / Fotoğraf: İHA


Avrupa İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Christos Stylianides, “Eğriboz’daki durum çok zordu ve hala devam ediyor” dedi. 

Stylianides, acil durumla ilgili yetkililer arasında gösterilen güçlü koordinasyondan etkilendiğini ve itfaiyecilerin her birinin birer "kahraman" olduğunu söyledi.

Vatandaşı Koruma Bakanı Michalis Chrysochoidis, “Yaşamları korumayı ve insanların mallarını kurtarmayı başardık” dedi.

2018'deki yangın felaketi

Yunanistan'da 2018'de Attika'da çıkan yangında 102 kişi hayatını kaybetmişti.

Attika’daki yangın, 2009'da Avusturalya’da 180 kişinin ölümüne neden olan yangının ardından 21'inci yüzyılın en ölümcül ikinci yangın felaketi olarak kayıtlara geçmişti.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU