Havalimanında eylem sürerken, Çin’in Hong Kong sınırına gönderdiği askeri araçların görüntüsü yayınlandı

Hong Kong Havalimanı’ndaki göstericiler, cuma günü başlattıkları oturma eylemine devam ediyor

Çok sayıda Çin askeri aracı, Hong Kong’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan Shenzen kentinde gönderildi.

Çin hükümetine yakın Global Times’ın aktardığı görüntülerde zırhlı araçlar, kamyonlar ve diğer askeri araçlar görülüyor.

Global Times, konvoyun askeri tatbikat için bölgede olduğunu yazsa da, bunun havalimanındaki uçuşların iptal edilmesini sağlayan göstericilere karşı bir gövde gösterisi olduğu yorumları yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Waikato Üniversitesi’nden uluslararası hukuk profesörü Alexander Gillespie, Çin’in göstericilere “ateşle oynamayın” şeklinde bir mesaj verdiğini söyledi.

Uzun süredir geniş kapsamlı protesto gösterilerinin sürdüğü bölgeye asker gönderilmesi endişeyle karşılandı. Çin, dada önce bölgedeki gösterileri "terörizm" olarak nitelemişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise, ABD istihbaratının kendisine Çin’in Hong Kong sınırına asker sevkiyatını yaptığı konusunda bilgi verdiğini belitti.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa ABD’den Çin’in iç işlerinden uzak durması istendi. Aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin de olduğu bazı Kongre üyelerinin Hong Kong’da polisin göstericilere şiddetle karşılık vermesini kınamıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bu Kongre üyelerinin sözlerinin ABD’nin Çin’in iç işlerine karıştığının kanıtı olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.

“Gerçekleri perdeliyorlar, siyah olanı beyaza çeviriyorlar, şiddet suçlarını insan hakları ve özgürlük hakkı olarak gösteriyorlar” diyen Hua, “Hong Kong sizi kaygılandırması gereken bir konu değil, siz kendi işinize bakın” ifadelerini kullandı.

Hong Kong’da haftalardır devam eden gösterilerin son aşamasında Asya kıtasının en önemli ulaşım merkezlerinden biri olan Hong Kong Uluslararası Havalimanı, protestocular tarafından basıldı.

Binlerce gösterici, havalimanındaki terminal binalarına akın etti. Dün 100’den fazla uçuş iptal edilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU