Gökten yağmurla birlikte rengarenk plastik yağdı

ABD'nin Colorado eyaletinden alınan yağmur suyu örneklerinin yüzde 90'ından fazlasında plastik tespit edildi

Rocky Dağı Ulusal Parkı'nın en ücra köşelerinde bile plastik parçalarına, liflerine ve plastik boncuklara rastlandı (National Park Service, Rocky Mountain)

Gezegenimizin en ücra köşelerinde bile mikroplastiklerin bulunduğunu öne süren son araştırmaya göre ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan Rocky Dağı'na rengarenk plastik yağdı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden bilim insanlarına göre, Rocky Dağı Ulusal Parkı'nda üç bin metreden fazla yükseklikte alınanlar da dahil olmak üzere Colorado'daki yağmur suyu örneklerinin yüzde 90'ından fazlasında plastik parçalar, boncuk ve lif tespit edildi.

Bilim insanları araştırma bulgularının “plastiğin ıslak tortusunun sadece kentsel bir durum olmadığını, aksine her yerde bulunduğunu” öne sürdüğünü söylüyor.

The Guardian'a konuşan ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin baş araştırmacısı Gregory Weatherbee şunları söyledi: 

Bence Amerikan halkıyla paylaşabileceğimiz en önemli sonuç etrafta göze görünenden daha fazla plastik olması. Yağmurun, karın içinde hep plastik var. Plastik artık çevremizin bir parçası.

O dönemde azot kirliliği üzerinde çalışan bilim insanları Colorado genelinden yağmur suyu örnekleri toplamış ve mikroskop yardımıyla bu örnekleri analiz etmişti.

Çevreye atılan çöplerin mikroplastiklerin ana kaynağı olduğuna inanılıyor. Sentetik kıyafetlerden yayılan plastik lifler de bir diğer önemli kaynak.

Nisanda başka bir grup araştırmacı Fransa'nın Pirene Dağları'ndaki ücra bir havzada büyük miktarda plastik atık keşfetmişti. Nature Geoscience'da yayımlanan araştırmaya göre metrekarede 365 mikroplastik parçacık bulunuyor.

Atmosferik simülasyonlardan yararlanan araştırmacılar aynı zamanda atmosfer aracılığıyla plastik atığın en az 100 kilometre kadar uzağa taşınabildiğini keşfetti.

Deniz yaşamı için önemli bir tehdit teşkil ettiği belirtilen mikroplastiklerin izine nehir ve okyanusların yanı sıra Kuzey Kutbu'nda da rastlandı.

Hazirandaki bir diğer araştırmaya göreyse İngiltere'deki nehirler atık yüzünden o kadar kirlenmiş ki neredeyse alınan her örnek mikroplastik barındırıyor. Greenpeace'in İngiltere'deki 13 nehir üzerine yaptığı araştırma nehirlerin hepsinde mikroplastik olduğunu açığa vurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Greenpeace'in tespit ettiği polimerlerin 5’te 4’ünden fazlası gıda ambalajı, süt ve su şişesi ile poşet benzeri ürünlerin yapımında kullanılan polietilen, polistiren ve polipropilendi.

Tek kullanımlık tüketici plastiklerindeki büyüme dünya genelinde plastik kirliliğinde ani bir artışı tetikledi.

Şu anda okyanuslarda 5,25 trilyon parça plastik atık bulunduğu tahmin ediliyor ve son zamanlarda yayımlanan bir rapora göre denizlerdeki plastik miktarı 2025'e gelindiğinde üç katına çıkacak.

Plastiklerin yaklaşık yüzde 40'ının üretildiği yıl içerisinde atık yığınına katıldığı düşünülüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU