İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Yabancı güçlere gerek yok, körfez ülkeleri kendi güvenliğini sağlar

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin Basra Körfezi’nde kurmak istediği askeri koalisyon için ‘sadece slogandan ibaret’ ve ‘uygulanamaz’ dedi. Ruhani körfez ülkelerine, birlikte hareket etme çağrısı yaptı

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hükümet toplantısında ABD’nin Basra Körfezi’nde kurmayı planladığı koalisyonun uygulanamaz olduğunu savundu. ABD’nin tavrını ‘sadece slogandan ibaret’ olduğunu söyleyen Ruhani, ‘Bu plan uygulansa dahi bölgenin güvenliğine hiçbir faydası olmayacaktır’ dedi. İran Cumhurbaşkanı, körfeze kıyısı olan diğer ülkelerle birlikte hareket etme çağırısı yaptı.

Körfezdeki ülkelerin diyalog yoluyla güvenliklerini koruyabileceklerini vurgulayan Ruhani, Basra Körfezi’nin güvenliği için yabancı güçlere ihtiyaçlarının olmadığını vurguladı. Ruhani, ‘ABD’nin sunduğu vaat ve tekliflerin onlara hiçbir faydası olmayacaktır’ diye konuştu.

İsrail’in de ABD öncülüğünde kurulması planlanan koalisyona katılacağı iddiasını da değerlendiren Ruhani, ‘İsrail kendi güvenliğini sağlamaktan acizdir. İsrail’in olduğu her yerde katliam ve ölümler gerçekleşmiştir. Bölgedeki terörizmin kaynağı siyonist İsrail rejimidir” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU