Türkiye ve dünyadan haberler, gelişmeler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

CHP’li Öztunç: Elbistan il olacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Elbistan’ı il yapacaklarını söyledi:

Bugün Elbistan’ı ziyaret eden Erdoğan ve Bahçeli’den hemşehrilerimin beklentisi il olma müjdesiydi. Ama müjde yerine fırça, hakaret ve tehdit geldi. Allah bana ömür verirse Elbistan’ı ben, biz il yapacağız. Benim hemşehrilerime siyaseten verdiğim sözdür bu. Elbistan il olacak.


UAEA, İran'da yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit etti

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin İran'ın Fordo Nükleer Tesisinde yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit ettiği bildirildi.


Bahçeli sinirlendi: Sessizlik olacak

MHP lideri Devlet Bahçeli, Elbistan'da kentin il olmasına yönelik atılan sloganlara sinirlendi:

Acımız olduğu bir günde böyle sloganlarla sayın Cumhurbaşkanımızı ve diğer yetkililerin burayı ziyaretini sabote etmeye hakkınız yok. Sessizlik olacak. Hepsi… Dağılın gitsin, indirin şunları, hadi bakalım.

Bir vatandaş Bahçeli'ye, "Devlet Bey biz 2019’da Cumhurbaşkanımıza yaptık yapacağımızı, yaptık. Memleket bitti, halk göçüyor" şeklinde tepki verdi. Vatandaşları AK Parti'li Mahir Ünal sakinleştirmeye çalıştı.


Süper Lig'den 7 kulüp PFDK'ye sevk edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuk Müşavirliği, Spor Toto Süper Lig'den 7 kulübü Profesyonel Futbol Disiplin Kuruluna (PFDK) sevk etti. TFF'den yapılan açıklamaya göre hukuk müşavirliği, Süper Lig'in 14 ve 23. haftasından oynanan maçlarda yaşanan disiplin ihlalleri nedeniyle Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor, Giresunspor, Kayserispor, MKE Ankaragücü ve Konyaspor'u disipline gönderdi. Beşiktaş ve Galatasaray "çirkin ve kötü tezahürat" ile "saha olayları", Giresunspor ve Konyaspor "hakemler ve diğer müsabaka görevlilerine toplu müdahale", Kayserispor "hakemler ve diğer müsabaka görevlilerine toplu müdahale" ile "7 futbolcusunun sarı kart görmesi nedeniyle takım halinde sportmenliğe aykırı hareketi", Trabzonspor ve MKE Ankaragücü ise "saha olayları" gerekçeleriyle PFDK'ye sevk edildi.


Prof. Övgün Ahmet Ercan gözaltına alındı

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, Ercan hakkında, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlere yönelik sosyal medyadan yaptığı "İlk iki gün asker inmediği için korumasız kadınlara tecavüz edilmiş" şeklindeki paylaşımı dolayısıyla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan soruşturma başlattı. Ercan, soruşturma kapsamında Başsavcılığın talimatı üzerine Elazığ'da gözaltına alındı. Ercan, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecek.


İmamoğlu’ndan deprem sorusuna yanıt: Çözülmesi en az 15 yıl

Bir vatandaş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na depremi sordu. İmamoğlu, “Bütün siyaseti bir kenara bıraksak çözülmesi en az 15 yıl. Çünkü 24 yıldır depremi konuşuyoruz” dedi.


Erdoğan: Ana muhalefetin kentsel dönüşümle ilgili geçmişte söylediklerinin kayıtları elimizde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kentsel dönüşüm konusunda artık kimsenin kaprisleriyle, ideolojik bağnazlıklarıyla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz” dedi. Erdoğan, Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki konteyner kentte açıklamalarda bulundu:

Başta ana muhalefet olmak üzere; yavru muhalefet, hepsinin kentsel dönüşümle ilgili geçmişte söylediklerinin, bütün kayıtları elimizde mevcut. Bunları özellikle milletimize yansıtacağız. Tekrar tekrar izleteceğiz. Kentsel dönüşümle ilgili dün bunlar neler söyledi bugün neler söyledi. Bak onun bedelini ödüyoruz. Artık bu bedeli, kimsenin bu millete ödetme hakkı yok. Bunu da başaracağız. Tecrübelerimizi ve karşılaştığımız engelleri göz önüne alarak kentsel dönüşüm projelerini mümkün olan en kısa sürede bitirecek bir modele yöneleceğiz.


Deprem bölgesinden ücretsiz tahliye uçuşları bu gece sona eriyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hava yolu şirketlerinin başlattığı ücretsiz tahliye uçuşları bu gece sona eriyor.


EYT görüşmeleri başladı

TBMM Genel Kurulu'nda Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.


Kayseri İncesu'da 4.4 büyüklüğünde deprem

AFAD saat 18.16’da, Kayseri İncesu’da, 7 kilometre derinlikte 4.4 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı.


İYİ Partili Kabukcuoğlu: Türk Kızılay büyük bir prestij kaybına uğramıştır

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, "Depremde vatandaşı açıkta bırakmamak zorunda olan Kızılay, gönüllü bir yardım örgütüne çadır satmıştır. Vatandaş açıkta kalmış, neden çadırları satıyorsun? Gönüllü kuruluş vatandaşlarımıza bu çadırları iletecekse niye gönüllü bir kuruluştan para alıyorsun? TBMM Başkanlığına Kızılay ile ilgili 16 araştırma önergesi verilmiş, maalesef bunlar işleme alınmamıştır. Sonuç olarak Türk Kızılay büyük bir prestij kaybına uğramıştır. Hükümet, Kızılay'ı rant kapısı olarak görmekten vazgeçmelidir. Kızılay, toplumun gözünde eski itibarına kavuşturulmalıdır” dedi.


Konut satış ve kira fiyatlarında fahiş artışlara soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konut satış ve kiralama bedellerinde son 20 günde ciddi artışlar yaşandığının tespit edilmesi üzerine soruşturma başlatıldığını bildirdi.


Bakan Kurum: İstanbul'da 1,5 milyon konutu taşıyacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Antakya AFAD’da Proje Alanları Koordinasyon Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Kurum, İstanbul'daki riskli yapılara da değinerek,"İstanbul'da dönüşmesi gereken 1,5 milyon bağımsız bölümün olduğu, bunların acilen dönüşmesi gereken 300 bininin bir an önce dönüştürülmesine ilişkin şu an İstanbul'da sadece bakanlığımızın devam ettiği 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerimiz var. Riskli 1,5 milyon konutu dönüştüreceğimiz 2 rezerv alanı var. İstanbul'da şehrin içindeki 1,5 milyon riskli konutu hem Anadolu hem Avrupa yakasında belirlediğimiz 2 rezerv alana taşıyacağız" diye konuştu.


Rönesans Rezidans'ın yurtdışındaki ortağı için kırmızı bülten ve iade talebi

6 Şubat Maraş depremlerinden etkilenen Hatay'daki Rönesans Rezidans'ı yapan inşaat şirketine yönelik soruşturma kapsamında, 10 Şubat'ta İstanbul Havalimanı'nda yakalanan ve 11 Şubat'ta tutuklanan müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun'un kardeşi ve ortağı Hüseyin Yalçın Coşkun'un (56) yurtdışında olduğu belirendi.

AA'da yer alan habere göre, hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen Hüseyin Yalçın Coşkun için Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından iade talepnamesi ve kırmızı bülten talebi hazırlandı.

Talep, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne iletildi. Savcılığın Deprem Suçları Soruşturma Bürosunun talep yazısında, Hüseyin Yalçın Coşkun'un yıkılan rezidansın statik proje sorumlusu, şantiye şefi ve şirket ortağı olduğu, binanın yıkılmasından da sorumlu tutulduğu belirtildi.


Erdoğan: Hasarlı binalardan uzak durulmalı

AA-20230228-30435327-30435325-CUMHURBASKANI_RECEP_TAYYIP_ERDOGAN_ELBISTANDA.jpg
Fotoğraf: AA

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde incelemelerde bulunan Erdoğan, "İlk depremde ağır hasar alan binalar 2.depremde yıkıldı. Tüm illerde bu konuda hassas davranmalıyız. Hasarlı binalardan uzak durulmalı" dedi.

Konuşmasında kentsel dönüşüm konusunda da değienen Erdoğan, "Artık her kim zehirli diliyle bu işleri engellemeye kalkarsa doğrudan milletimizi ve ülkemizi sırtından hançerlenmiş olacaktır. Bu ülkenin yeni acılara tahammülü yok. İdeolojik veya keyfi sebeplerle kimsenin milletimize yeni bedeller ödetmesine müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.


Kılıçdaroğlu'ndan Kızılay'a: Deponuzda satılmadık kaç çadırınız kaldıysa getirin hepsini alacağız

Bugünkü grup toplantısında Kızılay'ın AHBAP'a çadır satmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, Kızılay yönetimine seslenerek, "Deponuzda satılmadık kaç çadırınız kaldıysa getirin hepsini alacağız ve deprem bölgesine göndereceğiz" dedi.


Buldan: Öyle bir iki gün eksiklik yaşandı diye kendinizi temize çıkaramazsınız

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ”Öyle bir iki gün eksiklik yaşandı diye kendinizi temize çıkaramazsınız. Sorunlar 23 gündür devam ediyor. Şovlarla bağış topladılar algı çalışması yaptılar aradan kaç gün geçti bu bağışların deprem bölgesine ulaşmadığı hala ortadadır. Çünkü acil ihtiyaçlar günden güne büyümektedir. Toplanan paralar nerededir, neden deprem bölgesinde değildir?” diye konuştu.


Fenerbahçe’den deplasman yasağı hakkında açıklama

Fenerbahçe, Kayserispor ile yapılacak maçta taraftarlarının tribüne alınmamasına yönelik karara tepki gösterdi, “Kabul edilemez” ifadesini kullandı.

Sarı-lacivertli takımın paylaşımı şöyle:


Fatih Karagümrük Kulübü'nden Devlet Bahçeli'nin sözleriyle ilgili açıklama

default.jpg
Fotoğraf: AA

 

Fatih Karagümrük Kulübü'nden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'deki grup toplantısında kullandığı "Bundan böyle ben artık Karagümrüklüyüm. Karagümrük Spor'a gönül veren bir kişi olarak hayatımı devam ettireceğim" ifadelerine yanıt geldi:

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin bugünkü Meclis Grup Toplantısı'nda Fatih Karagümrük sevgisini yürekten paylaşması ve kulübümüzün üyesi olma kararı büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Sayın Genel Başkanımıza aramıza 'hoş geldiniz' diyoruz.


Doğalgazda indirim

BOTAŞ, mart itibarıyla elektrik üretim amaçlı gazın toptan satış fiyatında yüzde 20, sanayi kuruluşlarında ise yüzde 20,95 ila 26,12 arasında indirime gidildiğini açıkladı.


Fenerbahçe taraftarına deplasman yasağı

thumbs_b_c_2541cf58992608f175b22019e4168a92.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kayseri Valiliği İl Güvenlik Kurulu’nun kararına göre, 4 Mart 2023’te oynanacak Kayserispor – Fenerbahçe maçına Fenerbahçe taraftarı alınmaması kararını verdi.

Süper Lig’te oynanan Fenerbahçe – Konyaspor maçı öncesinde tribünleri dolduran Fenerbahçeli taraftarlar “Yalan yalan yalan / Dolan dolan dolan / 20 sene oldu / İstifa ulan!” ve “Hükümet istifa!” tezahüratında bulunmuştu. Tribünlerde ise “Acımız tarifsiz, başımız sağ olsun” ve “Yaşaran gözler ümit dolacak” pankartları yer almıştı.


Beşiktaş'ı bırakan Devlet Bahçeli: Artık Karagümrüklüyüm

thumbs_b_c_9867046f2913aa557bcf626bd890d9ed.jpg
Fotoğraf: AA

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tribünlerden gelen "hükümet istifa" sloganlarına tepki gösterdi. "Kalabalıkların arasına sızarak devlete ve hükümete meydan okunmasını provoke edenlerin önce tespiti, ardından da tecziyesi mutlaka yapılmalı, Türk sporu düştüğü karanlık dehlizden el birliğiyle çıkarılmalıdır" diyen Bahçeli, Beşiktaş'taki üyeliğini bıraktığını da ifade ederek "Artık Karagümrüklüyüm" dedi.


Yıkılan binalarla ilgili tutuklananların sayısı 203'e yükseldi

thumbs_b_c_802d9eb2f7a331cd5c85c928f1f7ca0c.jpg
Fotoğraf: AA

 

 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili başsavcılıklarca resen başlatılan soruşturmalarda 797 zanlının sorumluluğu saptandı.

Yakalanan şüphelilerden 203'ü çıkarıldıkları hakimliklerce tutuklandı, 275 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi. Ayrıca 152 şüpheli hakkında yakalama kararı, 67 kişi hakkında da gözaltı talimatı verildi.

Başsavcılıkların talimatıyla halen 9 kişi gözaltında bulunurken, şüphelilerden 19'unun ise hayatta olmadığı belirlendi. Yapılan incelemelerde, 5 zanlının ise yurtdışında olduğu tespit edildi, 67 şüpheli de ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.


Hırsızlık soruşturmalarında 201 tutuklu

Cumhuriyet başsavcılıklarının, depremler sonrasında bölgede gerçekleşen hırsızlık olaylarına yönelik soruşturmaları kapsamında 383 olayla ilgili 312 şüpheli saptandı. Bu şüphelilerden 201'i tutuklandı, 37 kişi hakkında adli kontrole hükmedildi.

Soruşturmalar çerçevesinde 29 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken, 10 kişi ifadesinin ardından serbest bırakıldı, 13 şüpheli ise halen gözaltında bulunuyor.


İnsani yardım malzemeleri taşıyan ABD gemisi Mersin Limanı'na geldi

AA-20230228-30432816-30432791-INSANI_YARDIM_MALZEMELERI_TASIYAN_ABD_GEMISI_MERSIN_LIMANINA_GELDI.jpg
Fotoğraf: AA

 

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansına (USAID) ait insani yardım malzemelerini taşıyan ABD Deniz Kuvvetleri "USS Hershel 'Woody' Williams" gemisi, Mersin Uluslararası Limanı'na ulaştı. Gemideki yükün boşaltılması işlemleri sürüyor.


Malatya'da can kaybı 2'ye yükseldi

AFAD, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde dün meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki artçı depremde 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 140 kişinin yaralandığını açıkladı.


Biden: Tarih önemlidir, siyahilerin tarihi önemlidir

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da, şubat ayı boyunca kutlanan “Siyahi Tarih Ayı” nedeniyle düzenlenen resepsiyona ev sahipliği yaptı.
Çoğu siyahi Kongre üyeleri ve siyahi toplum temsilcilerinden oluşan davetli grubuna seslenen Biden, “Tarih önemlidir, siyahilerin tarihi önemlidir. Amerikalıların, tarih konusunda sadece bilmek istediklerini değil, iyi, kötü, doğru, nasıl bir millet olduğumuzu öğrenmeye ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

Biden, siyahi topluma yönelik her tür ırkçılığa ve eşitsizliğe karşı olduklarını, siyahilerin oy hakkını savunduklarını kaydederek “Bu ulusun ruhunda dipdiri yaşadığı için gömülemeyecek, tüm Amerikan tarihini zenginleştiren siyahi kültürünün ve tarihinin canlılığını görüyoruz, biz buyuz” dedi.


Esnaf ve sanatkar kuruluşlarının genel kurullarını olağanüstü toplama şartları değiştirildi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulundurulacak Bakanlık Temsilcileri veya Hükümet Komiserleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının genel kurulları, genel kurul üyelerinin beşte ikisinin noterce tasdik edilmiş imzası ile düzenlenecek tutanak ve gündemle, noter kanalıyla yapılacak başvuru üzerine, başvuruyu takip eden bir ay içinde alınacak kararla yönetim kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağrılabilecek. Önceki uygulamada olağanüstü genel kurul toplantısı için üyelerin dörtte birinin imzası aranıyordu.


Akıllı telefon ithalatında gözetim uygulamasının kapsamı genişletildi

thumbs_b_c_63b9bf7cdea9d4c7f2522fad76c5ccee.jpg
Fotoğraf: AA

 

Akıllı telefon ithalatında 2020 yılından bu yana yürürlükte olan gözetim uygulamasının kapsamı genişletildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre daha önce adet başına birim gümrük kıymeti 200 doların altında olan cep telefonları için yürürlükte olan gözetim uygulamasında bu değer 350 dolar olarak yeniden düzenlendi. Buna göre, birim gümrük kıymeti 350 doların altında olan akıllı telefonların ithalatı Ticaret Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilebilecek. Uygulama 28 Mart'tan itibaren geçerli olacak.


Dünya Bankası, depremin yarattığı yıkımın maliyetini açıkladı

Dünya Bankası, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin Türkiye'de 34.2 milyar dolarlık fiziksel zarara yol açtığını ancak toplam yeniden yapılandırma masraflarının bu miktarın iki katı olabileceğini açıkladı.


Malatya'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Malatya'da saat 05.18'de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.


Kılıçdaroğlu: Devlet, 'ben hazırlıksız yakalandım' diyemez

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Devlet, 'ben hazırlıksız yakalandım' diyemez. Çünkü, devlet hazırlık yapar. Tedbiri almak zorundadır” dedi.


ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türk Polis Teşkilatı'na teşekkür etti

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, İstanbul'un Taksim, İstiklal ve Galata semtlerinde spesifik terör tehditlerini ortadan kaldırdığı için Türk Polis Teşkilatı'na teşekkür etti. Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Türk polisi sayesinde söz konusu semtlerin ziyaretçilerin sıcaklıkla ağırlandığı ve Türkiye'yi temsil eden bir yer olmayı sürdürdüğü belirtildi. "Sıkıntılar her zaman olacaktır. Biz de ziyaretçilerimizi yaşanan son gelişmeleri sürekli kontrol etmeye çağırıyoruz" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Amerikalılar teröre karşı Türklerle nasıl dayanışma içinde olduysa büyük bir yıkımın yaşandığı bu dönemde bir kez daha can-ı gönülden Türkiye’nin yanında yer alıyor ve müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte Türkiye’nin deprem sonrası toparlanmasına yardımcı olmak istiyoruz. Yakın zamanda Taksim, İstiklal ve Galata’da spesifik terör tehditlerini ortadan kaldıran Türk Polis Teşkilatı’na teşekkür ve saygılarımızı sunarız.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU