“Uzun süren evliliklerin sırrı ayrı yatmak”

“Kötü uyku bizi daha bencil hale getirebilir. Çünkü kendi ihtiyaçlarımızı partnerimizin ihtiyaçlarının önüne koymaya başlarız”

Bazı çiftler ayrı uyumanın evlilikleri sağlamlaştırdığına inanıyor (Nicepik)

Çoğu çift, bir yatağı paylaşmanın duygusal ve samimi bir şey olduğunu düşünüyor. Ancak araştırmalara göre çiftlerin ayrı uyumak için önemli gerekçeleri olabilir.

Aynı yatakta uyuyan çiftlerin geceleri eşleri yüzünden rahatsız olma ihtimali daha yüksek. Partnerin horlaması, terlemesi, ya da fazla hareket etmesi bu rahatsızlığın nedenlerinden bazıları. Üstelik bütün bunlar, sağlık sorunlarına, cinsel işlev bozukluğuna ve evlilikte problemlere yol açabiliyor.

Almanya, Nürnberg'deki Paracelsus Tıp Üniversitesi'nin 2016’da yaptığı bir çalışma, uyku ve ilişki problemlerinin genellikle aynı anda ortaya çıktığını göstermişti. Kaliforniya, Berkeley Üniversitesinin 2013 tarihli bir araştırması da partnerlerden birinin diğeri yüzünden uykusuz kaldığı gecenin sabahında çift arasında çatışmalar yaşandığını ortaya koymuştu.

Berkeley Üniveristesi’nden çalışmanın yazarı ve psikolog Amie Gordon, “Kötü uyku bizi daha bencil hale getirebilir. Çünkü kendi ihtiyaçlarımızı partnerimizin ihtiyaçlarının önüne koymaya başlarız” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Houston’da çalışan ilişki terapisti Mary Jo Rapini’ye göre, birlikte uyumanın bazı yararları olsa da bir partnerin uyku alışkanlıkları diğerinin sinirini bozabiliyor. Bu da stres hormonunun daha fazla üretilmesine neden oluyor.

Uzmanlar, dinlenmiş hissetmenin, daha fazla odaklanma sağlayacağını ve hayatınızı kontrol etmenize yardımcı olabileceğini söylüyor.

Better Sleep Council tarafından yapılan 2012 tarihli anket, her 4 çiftten birinin daha iyi bir gece için ayrı uyuduğunu göstermişti.

New York’ta çalışan terapist Ken Page, “Bazı çiftler ayrı uyumanın ilişkilerini sağlamlaştırdığını düşünüyor” diye konuştu. Deeper Dating adlı podcast yayınında konuşan Page, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Uykusuz kalma endişesinden kurtulmanın, ilişkilerinde iyi olan şeyleri daha fazla takdir etmelerini sağladığını söyleyen çiftlerle tanıştım. Geçmişte olsa kızacakları eylemleri de artık görmezden gelebildiklerini söylediler.

Örneğin, "Good Morning America" adlı TV programına konuşan Arianne Cohen ve kocası Nate, ayrı yatmayı tercih eden ve bunun ilişkilerini güçlendirdiğini söyleyen çiftlerden. Arianne yatmadan önce okuyabildiğini ve Nate’in onu beklemek zorunda olmadığını söylerken ve Nate de Arianne'ı rahatsız etmeden gitar çalabildiğini belirtti.

Nate konuyla ilgili, “Birbirimizi o kadar çok seviyoruz ki birbirimizin yalnızlığına saygı duyuyoruz” diye konuştu.

Bunların yanı sıra 2007'de Sleep and Biological Rhythms dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, kadınlar erkeklerin yataktaki varlığından -erkeklerin kadınlara yönelik rahatsızlığına oranla- daha çok rahatsız oluyor.

 

 

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU