Deprem Hatay Samandağ'daki Ermeni köyü Vakıflı'yı da vurdu

Muhtar Kartun köydeki evlerin yüzde 70’inin kullanılamaz durumda olduğunu söyledi

Fotoğraf: ANKA

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden Samandağ’daki Ermeni köyü Vakıflı Mahallesi de etkilendi. Kahramanmaraş merkezli depremden küçük hasarlarla çıkan köydeki birçok bina son depremlerde zarar gördü. Ancak köyde can kaybı olmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köyün 35 haneli ve 130 nüfuslu olduğunu belirten Muhtar Berç Kartun, yaz aylarında bu sayının 55 hane ve 200- 250 nüfusa çıktığını dile getirdi. Vakiflı’nın turistik bir köy olduğunu söyleyen Kartun, şunları anlattı:

Eski taş evlerimizin, dedelerimizden kalma taş evlerimizin hepsinin zamanında kalanları restore ettik. Bir kısmı pansiyon, bir kısmını da aile pansiyonları ve oturmak için hepsini onardık. İlk 6 Şubat’taki depremde biraz etkilenmişti, ufak tefek çatlaklar vardı ama bu son sallantıda inanın ki, yüzde 70’i pert oldu evlerin. Hiçbirine oturulmayacak kadar yıkım oldu. Şu an tüm köylümüzü zaten aşağı yukarı yarısından çoğunu İstanbul’a, çocuklu aileler ve rahatsız ihtiyarları İstanbul ve Mersin, o civarlara gönderdik. Biz de burada 35- 40- 45 kişilik kaldık. Onları da hepsini çadıra aldık. Şu an hepimiz çadırda kalıyoruz.

 “Şükrediyoruz ki can kaybı olmadı”

Yardımların ikinci günden itibaren kendilerine ulaştığını söyleyen Kartun şöyle konuştu:

Sağ olsunlar, öncelikle patrikhaneden bir minibüs ihtiyaç geldi. Sonra artık devletimiz ve diğer hayır kuruluşları, yardımseverler, sağ olsun Türkiye’de hayırseverlerimiz çok. Kimin emeği geçtiyse, kim gönderdiyse herkese teşekkür ediyoruz. Yani bu kadar acılı yahut da birden organize olup da toplayıp göndermeleri, bizi hakikaten şaşırttı. O yönden hiçbir sıkıntımız yok. Yiyeceğimiz, giyeceğimiz, battaniyelerimiz, ısıtıcılarımız, çadırlarımız hepsi zamanında yetişti. Allah razı olsun gönderenlere de, devlete de, askerimize. Askerimize çok büyük bir şey düştü. Yani karadan olsun, denizden olsun, her yerden bize yardım yetiştirdiler. Tüm yardımseverlere teşekkür ediyorum. İki tane tuvaletimiz var. Bekliyoruz bakalım. Burası turistik köy olduğu için iki tane tuvalet yaptırmıştık. Ufak olduğundan hiçbir sıkıntı olmadı ama banyo artık sıkıntı olacak çünkü daha evvel girip banyomuzu yapıp çıkıyorduk. Şu anda en büyük sorunumuz banyo olacak galiba, öyle gözüküyor.

“Hatay medeniyetler şehridir. bir an önce ayağa kaldırmak lazım”

Köydeki Ermeni Katolik Kilisesi’ni son durumu hakkında da bilgi veren Berç Kartun, şöyle konuştu:

Kilisemiz de 1997’de restore edilmişti. Çok güzel bir restore olmuştu. Kilisemiz de maalesef yüzde 50 hasar gördü. Taş pansiyonlarımız vardı. Turistik amaçla o taşlarımızın da hepsi dökülüverdi, yıkılıverdi. İnşallah en kısa zamanda herkesin, tüm Türkiye’deki hayırseverler ve devletin ileri gelenleri bir an önce toparlayıp köyümüzü de, ilçemizi de, Hatay’ımızı da bir an önce turizme kavuşturup ve Antakya’mızı, Hatay’ımızı en kısa zamanda eski duruma sokmalarını bekliyoruz. Çünkü Hatay medeniyetler şehridir. Yani bir an önce ayağa kaldırmak lazım. İnşallah bir an önce eski durumumuza geleceğiz. Tekrardan turizme dönebileceğiz ve turistlerimizi de buraya çekeceğiz inşallah. Onun günlerini bekliyoruz.”

Müzedeki her şey hasar gördü”

Mahalleli ve aynı zamanda Vakıflıköy Müzesi görevlisi olan Elena Çapar müzedeki eserlerin tümünün zarar gördüğünü söyledi. Çapar “Köyün tarihini ve kültürünü anlatan bir müzeydi. Kültür müzesiydi ama şu anda ikinci depremden sonra henüz içine girmedik. Elektrik yeni geldiği için içine girip bakamadık. İlk depremde ufak tefek zarar vermişti. Ayrıca bir kadın kooperatifimiz vardı. Orada yöneticiyim hem kurucuyum. O anlamda sıkıntılarımız büyük yani. Çünkü hasar gördü. Bütün yaptığımız ürünler, her şeyimiz hasar gördü” dedi

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU