Ebolanın ilacı bulundu: Deneylerde yüzde 90’ın üzerinde başarı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2 bine yakın can alan ebola virüsü için geliştirilen iki ilaç umut verdi. Deney aşamasındaki ilaçların hastalığa karşı yüzde 90’ın üzerinde başarı sağladığı açıklandı

Ebola salgını Kongo'da bir yılda 2 bine yakın can aldı Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ebola salgını nedeniyle küresel acil durum ilan ettiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2 bine yakın hasta hayatını kaybetti. Salgının önüne geçebilmek için sürdürülen çalışmalarda ise, büyük ilerleme kaydedildi.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) yaptığı açıklamada, DSÖ’nün eşgüdümünde yapılan araştırma kapsamında, ‘REGN-EB3’, ‘mAb114’, ‘ZMapp’ ve ‘Remdesivir’ adlı 4 ilacın Kongo’daki yaklaşık 700 Ebola hastası üzerinde denendiğini duyurdu.

Hastaların yüzde 94’ü iyileşti

Virüsü kaptıktan sonra iyileşen hastalardan alınan antikorlarla geliştirilen "REGN-EB3" ile "mAb114" isimli iki ilacın, erken aşamada yani vücutta daha az ebola virüsü varken verildiğinde, hastaların yüzde 94'ünün iyileştiğini belirtildi.

Hastalığın daha ileri safhalarında verildiğinde ise "REGN-EB3" adlı ilacı alan hastaların yüzde 71’i, "mAb114" adlı ilacı alan hastaların da yüzde 66'sı iyileşti.

"Ebola hastalarından ölüm oranını önemli ölçüde düşüren ilk ilaçlar"

NIAID Direktörü Doktor Anthony Fauci, iki ilacın, ‘Ebola hastalarından ölüm oranını önemli ölçüde düşüren ilk ilaçlar’ olduğunu kaydetti. İlaçların, kısa süre içinde salgının etkili olduğu bölgelerde kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Kongo’da ölü sayısı 2 bine yaklaştı

Kongo’da geçen yıl temmuz sonunda başlayan Ebola salgınında, bin 797 kişi hayatını kaybetti. Virüsü taşıyan 826 kişi iyileşirken, 114 kişinin tedavisi sürüyor.

Bölgede 8 Ağustos 2018'de başlatılan kampanyada 200 bine yakın kişi aşılandı.

Ebola binlerce can aldı

Ebola, ilk kez 1976'da Sudan'ın Nzara ve Kongo’nun Yambuku kentlerinde eş zamanlı iki salgınla ortaya çıktı.  Virüs adını Kongo’da salgının başladığı bir köyün yanında bulunan Ebola Nehri’nden aldı. Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılan virüs, 2014-2017 arasında Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 30 bin kişiye bulaştı ve 11 binden fazla insanı öldürdü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU