Depremi bekleyen bir şehir: Ülkenin en riskli kentlerinden Bingöl'ün "afet bölgesi" ilan edilmesi istendi

Kanun teklifini veren HDP Bingöl Milletvekili Aydemir'e göre şehir ciddi bir çalışmayla 6 ayda depreme hazırlıklı hale getirilebilir

Bingöl'de son büyük deprem 2003 yılında meydana geldi. 6.4 büyüklüğündeki depremde 625 bina çöktü, 176 kişi hayatını kaybetti / Fotoğraf: AA

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler binlerce cana mâl oldu. 

Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan bu depremlerin yaralarını sarmak uzun bir süre alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim adamları, deprem kuşağında yer alan Türkiye'de yeni sarsıntıların kapıda olduğu konusunda uyarıyor.

Dikkat çekilen bölgelerden biri de Bingöl.

"Bingöl, afet bölgesi ilan edilsin"

Bingöllüler bir süredir şehirlerinin afet bölgesi ilan edilmesini talep ediyor.

Bu konudaki ilk somut adım, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir'den geldi. 

Aydemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM), şehrin "afet bölgesi" ilan edilmesi için bir kanun teklifi verdi.

Kanun kabul edilirse, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelik çerçevesinde şehirdeki bütün yapılar depreme hazırlıklı hale getirilecek. 

Kanun teklifini veren Aydemir, Bingöl'ün Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fay hatlarının kesiştiği yerin merkezinde kurulu bir kent olduğunu hatırlatarak, "Özellikle bilim insanları Naci Görür ve Celal Şengör'ün tespitleri ve bilimsel öngörülerine göre 1790'dan bu yana kırılmayan bir fay hattımız var. Bu hat Yedisu ilçemizde. Naci Görür hocamıza göre bu fayın kırılması 'eli kulağında'. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde Palu ve Bingöl arasında da fay hattının kırılması bekleniyor" dedi.

Gereken tedbirlerin bir an önce alınması için Bingöl'ün "afet bölgesi" kapsamına alınması, bütün yapıların ve zeminin bilimsel yöntemlerle röntgeninin çekilmesi gerektiğini belirten Aydemir, depreme dayanıklı olmayan yapıların kamulaştırılarak yıkılması gerektiğini ifade etti.

6 ayda halledilir

"Deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür" gereği hükümetin bir an önce işe başlaması için bu yasa teklifinde bulunduk. Deprem olduğu anda Bingöl hem valilik hem de belediyesiyle depreme ne kadar hazırlıklı? 3-4 bin çadır depolandı mı? Isıtıcı, yatak, battaniye, kuru gıda, içme suyu var mı? Enkaz çalışmaları için kullanılacak ekipman yeterli mi" diyen Aydemir, yetkililerin bu sorulara da cevap vermesi ve eksikleri gidermek için bir hazırlık süreci gerektiğini belirtti. 

Aydemir, Bingöl'deki yapıların elden geçirilmesinin uzun bir süre almayacağını, ciddi bir çalışmayla 6 ayda şehrin depreme hazırlıklı hale gelebileceğini sözlerine ekledi. 

Son 90 yılda Bingöl'de meydana gelen büyük depremlerde 1500'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bingöl, deprem açısından ülkenin en riskli şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU