Süleyman Seba ölümünün beşinci yılında anıldı

Türk futbolunun efsane ismi Süleyman Seba, ölümünün beşinci yılında mezarı başında anıldı

Beşiktaş Kulübü'nün onursal başkanı Süleyman Seba, vefatının beşinci yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Feriköy Mezarlığı'nda gerçekleştirilen anma törenine, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)  Onursal Başkanı Şenes Erzik, Beşiktaş Kulübü Futbol Direktörü Ali Naibi, siyah-beyazlıların eski futbolcusu ve antrenörü Gökhan Keskin ile Seba'nın sevenleri katıldı.

Süleyman Seba
Süleyman Seba için yapılan anmada Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenes Erzik de hazır bulundu. Fotoğraf: AA


Anma törenine katılanlar, daha sonra Galatasaray Kulübünün kurucusu ve ilk başkanı Ali Sami Yen'in aynı mezarlıktaki kabrine de ziyarette bulundu.

Beşiktaş'a 16 yıl başkanlık yapan Seba için başta Beşiktaş ve TFF olmak üzere futbol kulüpleri anma mesajı yayınladı. 

Beşiktaş, sosyal medya hesaplarından Seba için hazırladıkları videoyu yayınlarken TFF'nin internet sitesinde yer alan mesajda şu ifadeler yer aldı:

"Futbolun diğer renklerine saygısı, yeşil sahada meslektaşlarına karşı efendiliği, yöneticiliği döneminde centilmenliği, hayatı boyunca futbolun saygınlığı konusunda hep iyi örnek olan, 2014-2015 sezonuna adını vermekten onur duyduğumuz, Türk futbolunun sembol ismi Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba'yı aramızdan ayrılışının beşinci yılında saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz."

Fenerbahçe Spor Kulübü, "Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Onursal Başkanı Süleyman Seba’yı, vefatının 5. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz" mesajını yayınladı. 


Galatasaray'ın sosyal medya hesabından ise Süleyman Seba'nın fotoğrafına yer verilerek, "Nezaketi, beyefendiliği, sportmenliği ve başarılarıyla Türk futbol tarihine imzasını atan isimlerden, Beşiktaş'ın onursal başkanı Süleyman Seba'yı vefatının beşinci yılında saygı ve rahmetle anıyoruz" denildi.


Trabzonspor'un sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesaj ise şöyle: 

 

Süleyman Seba kimdir? 

5 Nisan 1926'da Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya gelen Seba, lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladı. 

Kabataş Lisesi'nin futbol takımına girerek futbol yaşantısındaki ilk adımı atan Süleyman Seba, 1943 yılında Beşiktaş genç takımına çağırıldı.

1945'te Beşiktaş A takımına alınan Seba, babasının isteği üzerine Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Filolojisi Bölümü'ne kaydını yaptırdı.

1947 yılında İnönü Stadyumu'nun açılış maçında İsveç'in AIK takımına attığı gol, bu stadyumda bir Türk futbolcusunun attığı ilk gol olarak tarihe geçti.

Süleyman Seba.jpg
Fotoğraf: AA


1950 yılında Beşiktaş Futbol takımının ABD'ye davet edilmesiyle, babasına karşı çıkarak okulu bıraktı ve çok sevdiği Beşiktaş'la bir ay süreyle ABD'ye gitti.

1954'te menisküs geçirip futbolu bırakmak zorunda kalana kadar, 8 sene Beşiktaş forması altında ter döktü ve 44 gol kaydetti.

1957 yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne üye olan Seba, 1980'li yıllarda Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Müdürlüğü yaptığı dönemde, başkanlığa aday oldu.

1 Nisan 1984'de yapılan kongrede seçimi kazanarak 16 yıl sürecek başkanlık görevine başlamış oldu. 2000 yılındaki başkanlık seçimlerinde aday olmayan Süleyman Seba, yerini Serdar Bilgili'ye bırakmış ve konuşmasını şu sözlerle sonlandırmıştı:

1984 yılında, ilk defa huzurlarınıza çıktığımda, kongre konuşmamın basında söylemiş olduğum sözleri hatırlatmak istiyorum:

'Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz.
Bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz.
Ama herkesi her zaman aldatamazsınız!.'

Ben kimseyi hayatım boyunca aldatmadım!


Siyah-beyazlıların 1984-2000 yıllarında kesintisiz başkanlığını yapan Süleyman Seba, 13 Ağustos 2014'te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU