Trump yönetimi insanlara fakir oldukları için vize vermeyi reddeden yeni göçmen yasalarını duyurdu

Yeni yönetmelikler hali hazırda yasal olarak ülkede bulunan ama oturma izni arayan göçmenleri de kapsayacak

El Paso, Teksas'taki gözaltı merkezi (AFP)

Trump yönetimi yüzbinlerce insana fakir oldukları için vize ve kalıcı oturma izni vermeyi reddeden yeni yönetmeliği kamuoyuyla paylaştı.

Başkanın 2020'deki yeniden seçilme kampanyasının merkezine katı göçmen politikaları koyma çabalarının son örneği olan yönetmelik gelir standartlarını karşılayamayan veya sosyal refah, gıda pulu, sosyal konut ya da sağlık yardımı gibi sosyal yardım alan adayların geçici ya da kalıcı vize başvurularını reddedecek.

Uzmanlar, planın Donald Trump'ın hem yasal hem de yasadışı göçü önleme teşebbüslerinin en serti olabileceğini söylüyor.

Göçmenlik konusunda uzmanlaşmış araştırma kurumu Migration Policy Institute (Göç Politikaları Enstitüsü), değişikliğin aile temelli yeşil kart başvurularının yarısından fazlasının reddedilmesiyle sonuçlanabileceğini açıkladı. 2016'da 800 bin civarında yeşil kart verilmişti.

Trump yönetiminin göçmen politikasına yön veren Stephen Miller'ın tanıttığı yeni yönetmeliğe göre göçmenlerin kendi kendilerine yetebiliyor olması gerek.

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu'nun müdür vekili Ken Cuccinelli "Eğer bu konuşmayı 100 yıl önce yapıyor olsaydık daha çok İtalyanlar yasa kapsamına girerdi " diyerek değişikliğin Latinleri hedef aldığını reddetti.

Fox News'e konuşan Cuccinelli "Yönetmeliğin ardındaki prensip eski bir Amerikan değeri ve adı da kendi kendine yeterlilik" dedi.

Üstelik bu ülkeye göç eden kişilerin, geçmiş yıllardaki göçmenlerin aksine, kendi ayakları üzerinde durarak topluma yük teşkil etmemesini garantileyen ve böylece de vergi ödeyenleri koruyan uzun vadeli bir yarar da söz konusu.

Beyaz Saray bir basın açıklamasında Trump'ın vatandaş olmayanların "milletimizin kamu çıkarlarını" suistimal etmemesini teminat altına aldığını söyledi.

Açıklamada Trump'ın “Amerikan vatandaşlarının menfaatlerini korumak için göçmenlerin finansal olarak kendi kendisine yetmesi şart” dediği alıntılandı.

Beyaz Saray, “Hükümet desteği olmadan geçimlerini sağlayamayacaklarının tespit edilmesi halinde yabancı uyruklular Birleşik Devletler'e girişten men edilecek" dedi.

Birleşik Devletler'de bulunan ve desteksiz geçinemeyecekleri tespit edilen yabancı uyruklular da göçmenlik statülerini yenilemekten men edilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni yönetmelik, El Paso'da 22 kişinin hayatını kaybettiği ve 24'ten fazlasının yaralandığı kitlesel silahlı saldırının neticesinde yükselen ve başkanın göçmen karşıtı politikalarını ve dilini merkezine alan tartışmaların bir hafta sonrasında geldi.

Pek çok Demokrat ve Teksas kenti sakinleri, iddialara göre sadece dakikalar öncesinde ırkçı bir manifestoyu internette paylaşmış 21 yaşındaki beyaz bir erkeğin Walmart mağazasındaki saldırısına yol açan bağnazlığı ateşleyen şeyin başkanın göçmenlere yönelik ırkçı algılanan söylemi olduğunu iddia etmişti.

2020'de Demokratların adayı olmayı uman Beto O'Rourke ve El Paso kongre üyesi Veronica Escobar da dahil olmak üzere bir grup yerel siyasetçi başkanın davranışını doğrudan kazaya bağlamış ve şehri ziyaret etmemesi konusunda ısrar etmişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news 

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU