Suudi Arabistan, hacı adayları için "Akıllı Hac" uygulaması geliştirdi

Akıllı Hac uygulaması, hastane, konaklama, ulaşım ve tercüme hizmetleriyle hacı adaylarının işini kolaylaştıracak

Türkçe dahil 6 dilde hizmet verecek olan Akıllı Hac uygulaması, Google Play ve App Store'da olacak / Fotoğraf: Smart Hajj

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde, geliştirilmiş teknoloji kullanılarak piyasaya sürülen Akıllı Hac uygulaması ile ilgili seminer düzenlendi.

Seminere, İçişleri Bakanı ve Yüksek Hac Komitesi Başkanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayef de katıldı. 

Seminerde, bu yılki hac mevsiminde bakanlıklar ve resmi makamlarca kullanılacak çeşitli teknolojik hizmetler tanıtıldı.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu kapsamında faaliyete geçirilecek olan Akıllı Hac uygulaması ile birlikte kutsal topraklara ziyaretçi kapasitesinin daha da artırılması bekleniyor.

Akıllı Hac uygulaması nedir?

Android ve Google Play üzerinden ulaşılacak olan Akıllı Hac (Smart Hajj) uygulaması, hac ve umrede yerine getirilmesi gerekenler, hac esnasında uğranılan Arafat, Müzdelife, Mescid-i Haram ve Mina’nın konumunu, tercüme hizmetleri, namaz vakitleri gibi hizmetler veriyor.

Bu uygulama ile hacı adaylarının sağlık hizmetlerine, konaklama, güzergah, eczane, alışveriş merkezleri ve restoranlara hızlı şekilde ulaşması hedefleniyor.

Uygulama ilk aşamada İngilizce, Arapça, Türkçe, Malayca, Ürdüce ve Bengalce hizmet verecek.

Yine hacı adayının belirli bir konuma gitmeden önce oradaki kalabalığın hangi durumda olduğunu gösteren uygulama, böylece olası izdiham facialarının da önüne geçilmesini hedefliyor.

akıllı hac semineri SPA

Akıllı Hac seminerinde , İçişleri Bakanı ve Yüksek Hac Komitesi Başkanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayef de katıldı / Fotoğraf: SPA

 

Hacıların ibadetlerini kolaylaştırmak için tasarlanan bu akıllı hac uygulaması, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Müsteşarı, Mekke Emiri ve Merkezi Hac Komitesi Başkanı Prens Halid el-Faysal tarafından resmi olarak onaylandı.

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan İletişim Bakanı huzurunda Mekke’de başlatılan beşinci nesil hizmet programı ziyaretçilere kaliteli hizmet sunmayı amaçlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU