Almanya plastik poşetleri tamamen yasaklamayı planlıyor

Kararın, poşetlerin parayla satılması uygulamasının istendiği gibi sonuç vermemesi üzerine alındığı belirtildi

Türkiye, poşetlerin parayla satılması uygulamasına 1 Ocak'ta geçmişti / Fotoğraf: PixaBay

Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, bakanlığın plastik poşet yasağının yasal düzenlemesi için çalışma yaptığını söyledi.

“Poşet kullanımı 2016’dan beri önemli ölçüde azalsa da, bunu bir yasakla güvenceye almak istiyoruz” diyen Schulze, yasanın yakın bir zamanda hazır olacağının sinyalini verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Schulze, kararın poşetlerin parayla satılması uygulamasının istedikleri sonucu vermemesi üzerine alındığını söyledi.

Ülkede plastik poşet kullanımının 2015'ten bu yana yüzde 64 oranında azaldığı belirtiliyor.

Bakanlık Sözcüsü Stephan Gabriel ise, pazar günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2018 yılında Almanya’da kişi başına 24 plastik poşet tüketildiğini kaydetti. Bu rakamın 2017’de 29, 2016 yılında ise 45 olduğu belirtildi.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, temmuz ayında ülke çapında poşet yasağı için Federal Konsey’e girişimde bulunacağını açıklamıştı.

İngiltere’de plastik poşetler 2015 yılından bu yana paralı. Poşetler 5 peniye (33 kuruş) satılıyor. Uygulamanın plastik poşet kullanımını yüzde 90 azalttığı belirtiliyor. Bunun yanında ülkede plastik poşet fiyatı 2020 yılında iki katına çıkarılacak.

Avrupa Birliği genelinde çatal, kaşık, pipet ve tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021’den itibaren yasaklanması planlanıyor.

Türkiye’de plastik poşet kullanımı 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla ücretli hale getirilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a göre, 25 kuruşa satılan poşet kullanımının yılın ortası itibarıyla yüzde 70 azaldığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU