Kurum: Deprem bölgesinde kalıcı konutlar için zemin etüt çalışmalarına başladık

Kurum, "Mart ayı itibarıyla 30 bin konutun inşa sürecini başlatacağız" dedi

Fotoğraf: Reuters

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde yıkıma neden depremlere ilişkin olarak konuşurken, "Kalıcı konutlar için zemin etüt çalışmalarına başladık" dedi. 

Kurum, mart itibarıyla 30 bin konutun inşa sürecini başlatacaklarını söyledi. Kurum, yıkımın büyük olması ile ilgili de, "Bölgede yoğun bir fay hattı var. Yine bu noktada imalat ve işçilik hataları sebebiyle böyle bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye açıklamalarda bulunan Kurum, "Kalıcı konutlar yeni yerlere mi, yıkılan yerlere mi yapılacak" sorusuna şu yanıtı verdi:

Yeni yerleşim alanlarını çalışıyoruz. Bölgeyi inceledim. İki gün önce Hatay’ı tamamladık, Maraş’ı tamamladık. Diğer yerleri de çalışıyoruz. Belediyelerimizin, milletvekillerimizin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin de fikirlerini alıyoruz.

Teknik olarak en doğru yere, en doğru zemine, yerleşim yerinin fay hattına olan mesafesine bakmak suretiyle bu tespitleri yapıyoruz. Ardından zemin etütleri yapılacak. Onların bir kısmı da başlatıldı. En doğru yeri ve zemini bulmak ve şehrin büyüme öngörüsünü de gözetmek suretiyle proje çalışmaları başlatıldı.

Mart ayı itibarıyla 30 bin konutun inşa sürecini başlatacağız. Bu arada hasar tespiti biten yerlerden de ağır hasarlı, yıkılmış, acil yıkılacak yapılar varsa bunlar yıkılacak, enkazı temizlenecek ve önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu inşa sürecini eşzamanlı olarak tüm il ve ilçelerimizde, köylerimizde başlatmış olacağız.

Kurum, "Bu kadar büyük yıkım neden oldu" sorusunu ise, "Bölgede yoğun bir fay hattı var. Bazı alanlarda fay hattına yakın zemindeki sıvılaşmaya uygun olarak mühendislik hizmeti alınmamış olması. Yine bu noktada imalat ve işçilik hataları sebebiyle böyle bir durumla karşı karşıyayız" diye yanıtladı. 

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU