Yeni Zelandalılar cami katliamının ardından 10 binden fazla yarı otomatik silahı polise teslim etti

Yeni Zelanda’da yaşanan cami katliamın ardından yarı otomatik silahlar yasaklandı. Bu tür silahlara sahip olanlara 20 Aralık’a kadar silahlarını teslim etmeleri için süre tanındı. Yasa kapsamında 10 binden fazla silah polise teslim edildi

Avustralya doğumlu ve beyazların üstünlüğüne inanan Brenton Tarrant, 15 Mart'ta Christchurch kentinde iki farkı camiye gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 51 kişiyi öldürdü Fotoğraf: AA

Yeni Zelanda Parlamentosu, geçen mart ayında Christchurch kentinde iki farklı camiye düzenlenen terör saldırılarının hemen ardından yarı otomatik silahları yasaklayan bir tasarıyı kabul etti. Yasak kapsamında hali hazırda silahı teslim etmeyenlere üç yıla kadar hapis cezası ve 4 bin dolara varan para cezası verilecek.

Yeni Zelandalılara silahlarını teslim etmeleri için 20 Aralık tarihine kadar süre tanıyan yasanın çıkmasının ardından silah teslimi sürüyor. Yasağın yürürlüğe girdiği nisan ayından bu yana kadar ülkede 10 binden fazla yarı otomatik silah hükümet yetkililerine teslim edildi.

Son bir ayda bin 22 yarı otomatik silahın polis ekiplerine teslim edildiği öğrenildi. Af kapsamında teslim edilen askeri tip silah sayısının ise bin 269 olduğu belirtildi. Yasa kapsamında silahlarını teslim edenlere silahları nasıl edindikleri sorulmadı, haklarında işlem yapılmadı..

Çeşitli sivil toplum kuruluşları, Yeni Zelandalıların 1,2 ile 1,5 milyon arasında silaha sahip olduğunu ileri sürüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU