Balıkesir'de çıkan yangınlar kontrol altında

Dursunbey ve Marmara Adası'nda çıkan yangınlar uzun uğraşlar sonucunda söndürülebildi

Balıkesir’e bağlı Marmara Adası ile Dursunbey ilçesinde yangın çıktı. 

Marmara Adası’ndaki yangın da saat 14:00 sıralarında çıktı. Yangının bir kişinin bahçesini temizlerken topladığı otları yakmasının ardından başladığı öğrenildi.

Marmara Adası Mestanağa mevkisinde başlayan yangınla ilgili olarak Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, can kaybı yaşanmadığını ancak ölen hayvanların olduğunu duyduklarını aktardı. Aksoy, rüzgârın çok etkili olduğunu ifade eden ederken "Bir helikopter yetersiz kalıyor. Üst kesimlerde bulunan ahırların ve içindeki hayvanların ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Telef olan hayvanların olduğu yönünde bilgi alıyoruz" diye konuştu. 

Haber Global’a bağlanan Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, saat 18.15 itibarıyla Marmara Adası’ndaki yangının kontrolden çıktığını belirtti ve şunları söyledi:

İtfaiye ekiplerimiz ve vatandaş zorlanıyor. Şehrin üzeri duman altında, vatandaşlar paniklemeye başladı. Planlama dahilinde tahliye de var. 

Yılmaz'dan sonra Haber Global'a bağlanan Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy da şu bilgileri verdi:

Durum çok vahim. Denizden müdahale edemiyoruz, fırtına var. Havadan helikopterler geldi, kontrol altına alır gibi olduk ama 6 yerde yangın devam ettiğinden dolayı müdahale edemiyoruz. Bir itfaiye aracımız ateşler altında kaldı. Yeni helikopter bekliyoruz gelen yok. İnsanlar panik halinde, tahliye yapmayı düşünüyoruz. Vahim bir durum var. 

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, yerleşim yerlerine sıçrayan yangın nedeniyle 5 vatandaşın dumandan etkilenerek hastaneye başvurduğunu bildirdi.

Bölgeye çevre il ve ilçelerden takviye amacıyla ekipler sevk edildi. 2 evin yandığı, yaklaşık 60 evin de tahliye edildiği belirtildi. 

Tekrar başlayan yangın söndürüldü

Yangının saat 20.00 itibarıyla söndürülebildiği öğrenilmişken adada yangın ilerleyen saatlerde tekrar başladı.

Çınarlı Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine yakın olduğu bildirilen yangın, çok sayıda ekip ve çevredeki vatandaşların da yardımlarıyla söndürüldü.

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, saat 23.15'te "Şu anda Marmara Adası'ndaki yangın tamamen kontrol altında" bilgisini paylaştı.

Aksoy, şunları söyledi:

Bundan 3 saat önce yangın bitti demiştik ama küçük bir kıvılcımdan yine devam etmiş. Şu an tamamen bitti diyoruz. Sürecek olan soğutma çalışmalarının başında olacağız. Yangın bir sabotaj sonucu çıkmadı. Bir vatandaşımızın evinin bahçesini temizlemesi neticesinde biriktirdiği otları yakması sonucu çıktığı söyleniyor. Üç tane ev yandı, ciddi anlamda hayvan telef oldu. Ahır dediğimiz bölümlerin büyük bir kısmı yandı. Yangında herhangi bir yaralanma veya ölümcül bir kaybımız yok. 7 arkadaşımız dumandan dolayı zehirlendi. Hepsi de kontrol ve tedavileri yapıldıktan sonra görevlerine geri döndü. 70-80 hektarlık bir alan yanmış durumda. Adada her şey yolunda. Şu anda Marmara Adası'ndaki yangın tamamıyla kontrol altında, hiçbir sıkıntımız yok. Sabaha kadar soğutma çalışması yapacağız.

Dursunbey'deki yangın kontrol altına alındı

Dursunbey ilçesinin Alaçam mevkiinde saat 13:00 sıralarında başlayan yangın yaklaşık üç saat sonra kontrol altına alındı. 
 

20190812_2_37742456_46756234.jpg
Dursunbey'de çıkan yangının dağlık bölgede olması, şiddetli rüzgar ve karaçam kabuklarının patlaması nedeniyle yangının kontrol altına alınması kolay olmadı. Fotoğraf: AA


Bölgede soğutma işleri devam ederken, Alaçam mevkiinde bulunan yerleşim yerleri boşaltıldı. 

İnsan hayatı için bir riskin artık olmadığını aktaran Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, yangının yüksek gerilim hatlarının birbirine değmesiyle ortaya çıkan kıvılcımlardan kaynaklandığını söyledi. 

Yılmaz, şiddetli rüzgârın ve bölgede yoğun şekilde bulunan karaçam kabuklarının etrafa saçılmasıyla yangının hızla yayıldığını aktardı. 

Balıkesir Belediye Başkanı, tehlike altında olan bölgenin 200 hektar olduğunu açıkladı. 

Beş helikopterin müdahil olduğu operasyona Dursunbey Orman İşletme Müdürlüğüne ait 10 arazöz ve iki su tankeri de katıldı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU