Seçim vaadinde golften uzak duracağını söyleyen Trump’ın 202 golf gezisi en az 100 milyon dolara mal oldu

“Donald Trump’ın hiç golf oynamayacağına dair vaadi, tutulmayan Donald Trump sözlerinin muhtemelen en sonuncusu”

ABD’de silahlı bir kişinin internette göçmen karşıtı nutuklarını paylaşıp Teksas eyaletindeki Walmart mağazasında 22 kişiyi öldürmesinden kısa süre sonra Donald Trump, New Jersey’deki özel golf kulübünde düzenlenen bir düğün törenine davetsiz girip gülümserken görüntülendi.

Tezahürat yapan davetlilere ve alkış tutan gelinle damada el sallarken ABD Başkanı’nın keyfi gayet yerinde görünüyordu. O görüntülerin çekildiği sırada Teksas’taki katliamla ilgili bilgi sahibi olup olmadığı bilinmiyordu ki bu saldırıdan saatler sonra silahlı başka biri Ohio eyaletinin Dayton kentinde kalabalık bir caddede ateş açtı.

En az 31 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı şiddet olaylarının yaşandığı o hafta sonu boyunca ABD Başkanı’nın Washington’da olmayışına bir de Trump’ı kendi kulübünde kutlama yaparken gösteren fotoğrafların internette yayılması eklenince bu duruma sert tepki veren Amerikalılar, kendi politikacılarının silahlı şiddete karşı “bir şeyler yapması” çağrısında bulundu.

 

 

Ancak uzatılmış bir molanın başlangıcı sayılan New Jersey’in Bedminster kentindeki hafta sonu gezintisi yeni bir şey değil: ABD Başkanı düzenli olarak Beyaz Saray’dan uçağıyla hareket edip kendisine ait özel tatil yerlerine ve golf kulüplerine gidiyor. Şimdilerdeyse tamamını golfe ayırması beklenen 10 günlük inzivaya çekiliyor. Sürekli kendi tatil yerlerini ziyaret ederken büyük bir skandala da katkıda bulunuyor: Golf alışkanlıklarından dolayı vergi mükellefleri için sürekli artan, muazzam bir fiyat etiketi.

Trump’a ait mülklerde yapılan hükümet harcamalarının izini süren araştırma kuruluşu American Bridge 21st Century’nin The Independent’la paylaştığı veriler, Trump’ın Florida, Washington ve New Jersey’de kendisine ait kulüplerde golf gezintileri sırasında ABD Gizli Servisi’nin Başkan’ı korumak için 1 milyon dolardan (yaklaşık 5,6 milyon TL) fazla harcadığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 milyon 123 bin 305 dolara varan masraf kalemlerinin içinde, Gizli Servis’in golf arabası kiralamak için cebinden çıkan 529 bin 265 doların yanı sıra seyyar tuvaletler, mobil ofisler, iskeleler ve kurşun geçirmez camlar için verilen 579 bin 440 dolarlık harcamalar bulunuyor.

ABD’nin 45. başkanının göreve gelmesinden bu yana kendisini golfe adayan biri olduğunu kanıtlaması şaşırtıcı gelebilir. Ancak Trump, eski Başkan Barack Obama’yı Beyaz Saray’dayken golf oynadığı için sürekli eleştiriyor ve vaktini golf yerine ülkenin önemli meselelerine ayırmasını tavsiye ediyordu.

Trump ekim 2014’te paylaştığı bir tweet’te “ABD’nin karşısında onca sorun ve zorluk varken Başkan Obama’nın gününü golfle geçirdiğine inanabiliyor musunuz? Carter’dan bile kötü” demişti.

İşin peşini bırakmayan Trump ertesi gün de “Obama’nın seyahatlerine para ödüyoruz. Böylece Demokratlar yalanlarına devam edebilsinler diye milyonlarca dolar biriktirebiliyor. Bu durumda parayı golfe veriyoruz” diye eklemişti.

Trump 2016’da bir seçim kampanyasındaysa şu ifadeleri kullanmıştı:

Golfü seviyorum ancak Beyaz Saray’a geçersem Turnberry’yi bir daha görebileceğimi sanmıyorum. Doral’ı tekrar göreceğimi sanmıyorum. Başka bir şeyi göreceğimi bile düşünmüyorum. Tek isteğim Beyaz Saray’da kalmak ve canımı dişime takarak çalışmak.

Gel gör ki başkan seçilmesinden sonra Trump’ın golf sahalarından uzak durmaya vicdanının pek de el vermediği görülüyor.

 

 

American Bridge 21st Century firmasının İletişim Direktörü Jeb Fain, The Independent’a yaptığı değerlendirmede şunları söylüyor:

Donald Trump’ın asla golfe gitmeyeceğine ve çok çalışacağına dair verdiği sözler, tutulmayan Donald Trump sözleriyle ilgili uzun listenin muhtemelen en sonuncu halkası oldu (…) Vergi mükelleflerinin, verdikleri paraların Trump’ın golf sahasında tembellik yapmasına nasıl harcandığını bilmeye hakkı var… Dahası bu paranın böyle tükenmesi tamamen akıllara ziyan bir durum.

Yapılan yeni tahminler, en son tatiline çıkmadan önce Trump’ın başkanlığının en az 202 gününü golf oynamakla geçirdiğini gösteriyor.

Trump’ın golf seyahatlerinin Amerikan vergi mükelleflerine toplam bedelinin yaklaşık 107 milyon dolar olduğu belirtilirken, Huffington Post gazetesinin yaptığı bir analiz her Bedminster gezisinin maliyetinin 1,1 milyon doları bulduğunu ortaya koyuyor.

Sekiz yıllık başkanlığı sırasında Obama’nın toplamda 306 kez golf oynadığı ifade ediliyor. Obama gibi eski başkanlarla kıyaslandığında Trump’ın Beyaz Saray’dan sık sık ayrılarak yaptığı tatillerse epey dikkat çekiyor.

Başkan Trump başkomutanlık görevinden ziyadesiyle istifade ettiğine dair eleştirilere rağmen ziyaretlerini ağırlıklı olarak kendi mülklerine gerçekleştirmeyi sürdürüyor.

Daha önceki açıklamalarında Trump’ın New Jersey’deki golf harcamalarını savunma arayışına giren Beyaz Saray, Başkan’ın New York’taki eski rezidansı Trump Towers’ta kalması halinde yapılacağı iddia edilen büyük masraflardan kaçınmak için Bedminster’daki mülkünü ziyaret ettiğini belirtmişti.

Beyaz Saray’ın savunmasını “gülünç” bulduğunu söyleyen Fain, “Trump’ın vergi mükelleflerine 9 haneli bir rakama mal olan golf gezilerine, bencillik yapmamak ya da mali sorumluluk gereği gittiği açıklamasını katiyen kimse yutmaz” diye ekliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU