Türkiye Irak Cumhurbaşkanı’ndan ne istedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine 3 Ocak’ta Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Ankara’dan ne istedi, Ankara Salih'ten ne talep etti

Fotoğraf: AA

Irak'ta 2 Ekim 2018’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı olarak meclisteki 329 milletvekilinden 219’un oyunu alarak Irak Cumhurbaşkanı seçilen Berhem Salih, Irak Dışişleri Bakanı, Ticaret Bakanı ve diğer yetkililerin de içinde olduğu bir heyetle Türkiye’yi ziyaretinde, Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Binali Yıldırım’la da görüşmüştü.

Erdoğan ve Salih görüşmesinde su sorunu, ekonomik ilişkiler, güvenlik sorunları ve gündemdeki diğer konuların konuşulduğu basına yansıdı ancak tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden ne talep ettiği ve hangi şartların öne sürüldüğü ise kamuoyuna açıklanmadı.

 

“KYB Tahran’la ilişkilerini gözden geçiriyor”

Independet Türkçe’nin bölgedeki yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, KYB ile Washington ilişkilerinde köprü görevi gören ve son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilciliği görevini yürütürken istifa eden Breet McGurk’un yokluğunun KYB’yi bölgede yalnızlaştıracağı değerlendirmeleri yapılıyor. 

Berhem Salih’in seçilmesinde büyük rolü olan ve İran’la köklü ilişkilere sahip KYB bir eksen kayması ile karşı karşıya. Partinin yetkili organlarının Tahran ile ilişkileri gözden geçirmek istediği ve eğer bu ilişkiler gözden geçirilmezse bunun ciddi sonuçlarının olacağının ikili görüşmede de tartışıldığı belirtiliyor. 

Türkiye’den PKK şartı

Edinilen bilgilere göre, ikili görüşmede Türkiye-Irak arasında yeni sınır kapısının açılması, Peşmerge’nin Kobani’ye gittiği gibi tekrar Rojava’nın diğer bölgelerine Irak askerleri olarak gönderilmesi gündeme getirildi. Salih’in Ankara’dan Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın açılması, KDP’ye sağlanan toleransın aynı şekilde KYB’ye sağlanması, Süleymaniye bölgesiyle de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve KYB’nin Ankara Temsilcisi’nin geri dönmesi gibi taleplerde bulundu ifade ediliyor.

Tüm bunlara karşılık Türkiye’nin de, KYB’nin PKK’ya yakın birkaç derneği kapatıp faaliyetlerini engellediği ama bunun yetersiz olduğu; örgütün bölgeden tamamen çıkarılması için adım atılması yönünde telkinde bulunduğu, KYB’nin aynı zamanda PYD ve YPG’ye de desteğini kesip bu oluşumlara mesafeli davranmasını istediği edindiğimiz bilgiler içerisinde 

ITC lideri Salihi’den Salih’in ziyaretine tepki

Öte yandan Türkiye ile iyi ilişkilere sahip Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi, Berhem Salih’in Türkiye ziyaretinde Türkmen temsilcinin olmamasına  Twitter hasabından tepki göstererek,  "Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, tek bir Türkmen delegenin olmadığı heyeti ile Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi. Şu bilinmelidir ki, Türkmenler, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde kilit rolü olan bir köprüdür. Irak'ın çimentosu ve çeliğidir. Türkmen yoksa her şey eksiktir. Herkes Türkmen varlığını korumalı ve haklarını desteklemelidir” paylaşımında bulunmuştu.

Irak’ta anayasa göre Meclis Başkanı Sünnilerden, Başbakan Şiilerden ve Cumhurbaşkanı da Kürtlerden seçiliyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU