Deniz kaplumbağaları yosun sandıkları çöp poşetlerini yiyor

Bir kaplumbağanın sindirim sisteminde 183 plastik parçası bulundu

(AFP)

Yeni bilimsel araştırmaya göre yeşil deniz kaplumbağaları, doğal besin düzenlerindeki gıdalara benzeyen plastikleri daha fazla yutma eğiliminde.

Bilim insanları, bu canlıların deniz çayırına benzediği için yeşil ve siyah gibi doğal renklerdeki, kısa boylu plastikleri (örneğin, çöp torbaları) yiyecek zannettiklerini ortaya koydu.

Exeter Üniversitesi'nden ve Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti'nden (SPOT) bir ekip Kıbrıs sahillerinde kıyıya vurmuş deniz kaplumbağalarının bağırsaklarını inceleyerek bu sonuca ulaştı.

Yutulmuş plastiklerin bulunması için tüm deniz kaplumbağalarının sindirim sistemleri (mide ve bağırsak) tamamen incelendi. Aralarında bağırsaklarından 183 parça plastik çıkan bir kaplumbağa da yer alıyordu.

Exeter Üniversitesi'nden Dr. Emily Duncan konuyla ilgili şunları söyledi:

Daha önceki bir araştırma, deri sırtlı deniz kaplumbağalarının plastikleri, denizanalarını andırdığı için yediklerini göstermişti. Biz de benzer bir şeyin yeşil deniz kaplumbağaları için gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenmek istedik. (...) Deniz kaplumbağaları esas olarak görüntüye dayalı avlanır. Yani yiyecekleri boyutuna ve şekline göre seçer. Bu araştırmada yeşil deniz kaplumbağaların belirli boyutlarda, şekillerde ve renklerde plastikleri tercih ettiğini gösteren güçlü kanıtlar elde ettik. Bu plastiklerin arasında siyah çöp torbası, balık ağı ve alışveriş torbası gibi eşyaların parçaları da yer alabilir.

Duncan'a göre hakemli bilimsel yayın Scientific Reports'ta yayımlanan araştırma, kaplumbağaların siyah ve yeşil renkteki veya şeffaf, ip ve yaprak benzeri plastikleri tercih ettiğini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak ekip, incelenen 34 kaplumbağanın büyük kısmının muhtemelen balık ağlarına takılarak öldüğünü düşünüyor. Yani söz konusu plastiklerin kaplumbağaların ölümünde nasıl bir payı olduğu belirlenemedi.

19 deniz kaplumbağasının tüm sindirim sistemi (mide ve bağırsak boyunca) incelendi ve her kaplumbağada sayısı 3'le 183 arasında değişen plastik parçalar bulundu.

Exeter Üniversitesi Deniz Araştırmaları'nın araştırma stratejilerini belirleyen Profesör Brendan Godley, elde ettikleri bulgular için şunları söyledi:

Bunun gibi araştırmalar, deniz kaplumbağalarının nasıl beslendiğini ve belirli tür plastiklerin diğerlerinden daha fazla yutup yutmadıklarını öğrenmemize yardım ediyor.

Godley, hangi tür plastiklerin deniz kaplumbağaları özelinde daha fazla sıkıntı yarattığını bilmenin önemli olduğunu belirtti.

Araştırma Plymouth Deniz Laboratuvarı tarafından desteklendi ve araştırmaya fon sağlayanlar arasında Deniz Yaşamı Vakfı derneği ve Avrupa Birliği yer aldı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU