Sonuçları DNA testi belirleyecek… Definecilerin zarar verdiği mezar Alaaddin Keykubat'a mı ait?

Erzurum'da, definecilerin zarar verdiği tarihi kümbette, üzerinde ‘Sultan Alaaddin’ yazan sanduka bulundu. Bulunan kemikler üzerinde yapılacak testler, hem mezarın Alaaddin Keykubat'a ait olup olmadığını, hem de sultanın ölüm nedenini ortaya çıkartacak

Fotoğraf: AA

Defineciler, Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Ovaköy mahallesindeki tarihi kümbeti iş makinesiyle tahrip etti. Durumu fark eden vatandaşlar jandarmaya ihbarda bulundu. Jandarma kümbeti koruma altına alırken, Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Erzurum Müze Müdürlüğü devreye girerek bölgede kazı çalışması başlatıldı.

12 kişilik kazı ekibi büyük bölümü toprak altında olan kümbetin gün yüzüne çıkarttı. Kazı çalışmasında, kümbetin içerisinde sandukalar, kitabeler ve insan kemikleri bulundu. Buluntuları inceleyen kazı ekipleri, sandukaların birinin üzerinde ‘Sultan Alaaddin’ yazısı olduğunu belirledi.

Ortaya çıkartılan 8 mezardan birinin Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'a ait olabileceği ihtimali kazı ekibini heyecanlandırdı. Buluntular, Selçuklu Sultanı Keykubat'ın Erzurum civarında hayatını kaybettiği bilgisini de destekliyor.

20190811_2_37730281_46727266.jpg
Fotoğraf: AA

 

Sultan zehirlendi mi?

Mezarlardan çıkan insan kemikleri İstanbul'da incelenecek. İncelemede, kemiklerde bulunan DNA Konya'da bulunan Selçuklu sultanlarının DNA’ları ile karşılaştırılacak. Sonuçlar, mezarın Keykubat'a ait olup olmadığını ve diğer mezarların kimlere ait olduğunu ortaya çıkartacak. Tarihi kaynaklarda zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilen Sultan Keykubat'ın ölüm nedeni de testler sonucu belirlenebilecek.  

Kümbetten çıkan sandukalar ve kitabeler ise, Erzurum Müze Müdürlüğü’nde koruma altına alındı.

 Kazının bilimsel danışmanlığını yapan Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan, ‘dönemin çağdaş kaynaklarına göre Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'ın, Moğol Hanı'nı ziyaret için diğer devlet yetkilileriyle birlikte Moğolistan'a giderken Erzurum'da dinlenmeye çekildiğini’ söyledi.

Keykubat'ın, akşam kendisi için verilen ziyafete katıldıktan sonra uyumaya gittiğini ve sabah ölü bulunduğunu ifade eden Arslan, şunları anlattı:

Bazı çağdaş kaynaklar ölümün nedenine değinmezken, bazıları da zehirlenmiş olabileceğini ima ederler. Bir diğer çağdaş kaynak ise annesi Gürcü Hatun'un da öldükten sonra Erzurum'daki oğlunun yanına defnedildiğini söyler. İbn-i Bibi, Kerimüddin Mahmud Aksarayi ve Niğdeli Kadı Ahmet gibi çağdaş vakanüvislerin verdikleri bu bilgi, bizi 2. Alaaddin Keykubat'ın türbesini aramaya yönlendirdi. Buluntuları teste tabi tutarak kümbetin 2. Alaaddin Keykubat ve annesi Gürcü Hatun'a ait olup olmadığını kesinleştirmiş olacağız. Aynı zamanda Sultan 2. Alaaddin Keykubat'ın zehirlenip öldürüldüğüne dair iddiaları da kesin biçimde ortaya koymuş olacağız

DAHA FAZLA HABER OKU