Osmangazi Köprüsü’nün zamlı fiyatına indirim geliyor 

Gelen zamla 103 lira olan Osmangazi Köprüsü geçiş ücretinin, tepkiler üzerine 90 liraya düşürüleceği konuşuluyor

2,7 kilometre uzunluğundaki Osmangazi Köprüsü, 1 Temmuz 2016'da açılmıştı. Fotoğraf: AA

Osmangazi Köprüsü’ne yeni yılla birlikte yapılan yüzde 45’lik zammın tepki çekmesinin ardından indirim konuşuluyor. 

Habertürk’ten  Olcay Aydilek'in haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı zamların bir bölümünü geri çekmek üzere çalışma yürütüyor.

Özellikle sosyal medya üzerinden gelen eleştirilerin ardından köprüde otomobil geçiş ücretlerinin 103 liradan 90 liraya çekilmesi gündemde. 

Habere göre indirim, yalnızca köprüyü değil, yılbaşında zam yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ücretini de kapsıyor. 

Daha önce 5,5 lira olan Altınova-Orhangazi arası 11,5 liraya, 7 lira 40 kuruş olan Gemlik-Bursa kuzey gişeleri arası da yüzde 100'lük artışla 15 lira 65 kuruşa yükseltilmişti.

Birinci sınıf aracın, yani otomobillerin geçişi için 2018’de 71,75 lira alınan Osmangazi Köprüsü, 2019’un ilk gününde 103,03 lira olmuştu.

Çiğdem Toker: Seçim yakın 

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker ise indirimin seçim yaklaştığı için yapıldığını savundu: 

"Şimdi –seçim yakın- indirim yapılacakmış. Sanki aradaki fark Hazine'den şirkete ödenmeyecek gibi. Oysa gerçek indirim, ancak Karayolları'nın Otoyol Yatırım A.Ş. ile yaptığı YİD (Yap-İşlet-Devret) Sözleşmesi'nde değişiklikle mümkün.” 

Konuyla ilgili hafta içinde daha ayrıntılı analiz yapacağını kaleme alan Toker, şu verileri paylaştı:
 

“Nurol Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Ortak Girişimi'nce kurulmuş Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.'ye iki tip garanti verildi: Biri Hazine'nin borç üstlenimi. Diğeri de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) gelir garantisi.

Borç Garantisi:
4.956.312.328 dolar. (Başlangıçta 2 milyar dolardı. Daha sonra hazine yükseltti)

Gelir Garantisi: 
10.397.468.250 dolar (Tutarın en büyük bölümünü Osmangazi Köprüsü oluşturuyor)

Bu veriler hepimize şu soruyu sorma hakkını verir: Yoksa Osmangazi Köprüsü aslında cebimizden şirkete bir köprü müdür?”


Otoyol A.Ş. Genel Müdürü: Zamları biz belirlemiyoruz

Zamların ardından Sözcü Gazetesi’nden Can Mumay’a konuşan Köprü’nün işletmecisi Otoyol A.Ş.’nin Genel Müdürü Bülent Esendal, zam oranlarını kendilerinin belirlemediğine vurgu yapmıştı. 

Dolar kurunun 2 Ocak 2018’de 3,77, 2 Ocak 2019’da 5,28 lira seviyesinde olduğunu hatırlatan Esendal, bankalara dövizle borçlarının olduğunu, dolarla belirlenen köprü fiyatı için güncel kurun baz alındığını ve ortaya bu zammın çıktığını söylemişti. 

İki ülkeyi bağlayan köprüyle neredeyse aynı fiyat  

2,7 kilometrelik Osmangazi Köprüsü’nün yeni yıl zammıyla 103 liraya ulaşan ücreti baz alındığında kilometre başına ücret 38 liraya denk geliyor. 

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında dördüncü sırada yer alan Osmangazi ile benzerleri arasında bir karşılaştırılma yapılırsa: 
 

 

Bu tip köprülerin en uzunu Kanada’daki Canfederation Köprüsü, 12,9 kilometre. 1997’de açılan köprünün geçiş ücreti 191 lira. Yani kilometre başına ücret 14,8 lira.

İsveç ile Danimarka’yı birbirine bağlayan Öresund Köprüsü, 8 kilometre uzunluğunda ve geçiş ücreti 325 lira. 2000 yılında inşa edilen geçiş yolunun kilometre başı ücreti ise 40 lira.

“Paris ve Akdeniz arasındaki en kısa yol” kabul edilen, 2,4 kilometre uzunluğundaki Fransa’nın Millau Viadunt Köprüsü’nün geçiş ücreti 63,89 lira. 2004’ten bu yana faaliyetteki köprünün kilometre başına geçişi 26 liraya denk geliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU