Irak, İran ile arasındaki sınır kapısını ihlaller nedeniyle kapattı

Irak hükümeti, uyuşturucu, kanserojen içeren mal ve silah kaçakçılığının yapıldığına dair güvenlik raporlarının artması sonucu İran'la sınır kapısının kapatılmasını kararlaştırdı

Irak-İran sınır kapısı / Fotoğraf: Tasnim

Irak Başbakanlık Ofisi, Diyala vilayetinde yer alan Mendili sınır kapısındaki kanun ihlallerine ilişkin Sınır Kapıları İdaresi'ne yazı gönderdi. 

Yazıda, "Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Adil Abdulmehdi'nin Mendili-Somer Gümrük Kapısı'nın kapatılmasına ve memurların Munziriye Gümrüğü’ne nakledilmesine karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı. 

Kapanan sınır kapısından yıllık 1 milyar 200 milyon dolar mal girişi sağlanıyor

Mendili sınır kapısı İran'dan gelen malların ana giriş kapısından biri olarak kabul ediliyor. 
 

Mendeli Sınır Kapısı.JPG
Mendili-Somer Gümrük Kapısı


Resmi kayıtlara göre, geçen yıl Mendili sınır kapısından Irak'a 1 milyar 242 milyon dolarlık mal girişi sağlandı. 

Son dönemde Mendili kapısına ilişkin hazırlanan güvenlik raporlarında sınır kapısından uyuşturucu, kanserojen içeren bazı yasak mallar ve silahların kaçakçılık yoluyla girişinin sağlandığı vurgulanıyordu.

Irak’ın İran ile 8 gümrük kapısı bulunuyor

Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) İran ile toplamda bin 450 kilometrelik sınır hattı üzerinde sekiz gümrük kapısı bulunuyor.

Irak merkezi hükümetinin Basra vilayetinin doğusunda Şelemçe, Misan vilayetinde eş-Şib, Vasit vilayetinde Zarbatiye, Diyala vilayetinde Mendeli-Somer ve Munduriye kara sınır kapıları yer alıyor.

IKB’nin ise İran'la arasında Süleymaniye’de Perwizhan, Başmak ile başkent Erbil’de Hacı Omeran olmak üzere üç sınır kapısı bulunuyor.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU