Helikopterler havalandı, Gelibolu’daki orman yangını kontrol altına alındı

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çıkan orman yangını söndürme çalışmalarına günün ağarmasıyla birlikte 10 helikopter katıldı. Orman Koordinasyon Müdürlüğü, havadan müdahale neticesinde yangının kontrol altına alındığını duyurdu

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde dün gece başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan orman yangını yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alındı. 

Çanakkale İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, havanın aydınlanmasıyla birlikte karadan yapılan söndürme çalışmalarına 10 helikopterin destek verdiği, Çanakkale, Edremit, Keşan, Balıkesir, Bergama, Bursa ve İstanbul'dan kalkan 7 söndürme helikopteriyle de yangın kontrol altına alındığı belirtildi. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. 

Dün saat 22:22’de başlayan yangına gece olması nedeniyle hava müdahalesi yapılamamıştı. 

Behramlı köyü ile Davutbey Çiftliği arasındaki bölgede etkili olan yangına müdahale etmek için çevre illerden de ekipler gönderildi. Söndürme çalışmalarına köylüler de yardım etti.

Yarımadanın karşısındaki Çanakkale merkeze bağlı GESTAŞ iskelesinden, AFAD ekipleriyle birlikte çok sayıda arazöz ve itfaiye için özel gemiler kaldırıldı.


 

Bölgeye itfaiye ve AFAD ekipleriyle çeşitli özelliklerde 40 araç, 15 dozer, 250 personel ve 72  arazöz ile çok sayıda işçi sevk edilmişti. 

AFAD’dan yapılan açıklamada Behramlı Köyü Kayalıtepe mevkisinde çıkan orman yangınına, saat 22.36 itibarıyla müdahale edilmeye başlandığı söylendi. 

gelibolu yangın
Yangından sekiz saat sonrası... Fotoğraf: AA

Bölgeye giden Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise “Şu an sevindirici olan husus bir insan canına zarar gelmedi. Tabii canlılar insanlarla sınırlı değil. Burada binlerce ağaç zarar gördü. Belki birçok hayvan da zarar gördü. Bundan dolayı hepimiz üzüntülüyüz” ifadelerini kullandı. 

Karacabey, orman yangınlarını en çok etkileyen faktörün rüzgar olduğuna değinerek, meteoroloji verilerini sürekli takip ettiklerinin altını çizdi.

Bekir Karacabey
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ​​​​​​. Fotoğraf: AA

Yangının meydana geldiği alanın sınırları itibarıyla yaklaşık 100 hektar olduğunu söyleyen Karacabey, “İnşallah yangını tamamen söndürüp bölgeyi soğuttuktan sonra hassas bir şekilde ölçüp rakamları o zaman daha net bir şekilde ifade edebileceğiz” dedi ve ekledi:

Burası özel bir bölge, özel bir yönetim şekli var. Bölgenin özel bir statüsü var. Bundan dolayı ormancılık faaliyetlerini burada biz yürütmüyoruz. Bölgede de yanıcı madde miktarı fazla. Burada en kısa sürede orman bakımının yapılması ihtiyacı var.
 


Dün gece NTV canlı yayınına bağlanan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, vatandaşların yangının Behramlı Köyü’ne 500 metre mesafeye kadar yaklaştığını ihbar ettiğini aktarmıştı. 

Yangın çıkan alanın yoğun çamlık bir bölge olduğunu söyleyen Gökhan, hava koşullarının da etkisiyle yangına müdahale etmekte zorluk yaşandığını belirtmişti. 

AW776622_01.jpg
Fotoğraf: İHA

Yangının bilançosu henüz açıklanmazken, çok sayıda yaban hayvanın öldüğü belirlendi.

Yangın bölgesine gelen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy’dan bilgi aldı.

Bölgede 1994’te çıkan yangında 4 bin 49 hektarlık alan kül olmuştu.


Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU