Trump'ın Kongre'yle paylaşmadığı veriler ortaya çıktı: 2018’deki ırkçı saldırıların neredeyse tamamı beyaz üstünlük yanlılarının işi

Göreve gelmesinden bu yana yaptığı göçmen karşıtı çıkışlarla aşırı sağa “göz kırpan” Trump’ın yönetiminde hazırlanan hükümet belgeleri, ABD’de ırk temelli terör saldırılarına dair önemli bilgiler sunuyor

El Paso saldırganı Patrick Crusius katliam öncesi yayımladığı manifestoda ırkçı ifadelere yer vermişti (AP/AFP)

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın New Jersey bürosunun hazırladığı ve Yahoo News haber sitesi tarafından paylaşılan 15 Nisan 2019 tarihli bir belge, 2018’de “ABD’de yaşanan ırk temelli terör saldırılarının” neredeyse tamamının arkasında beyaz üstünlük yanlısı kişilerin olduğunu ortaya koyuyor.

Sitenin haberine göre söz konusu veriler, 11 Eylül saldırıları sonrası bilgi ve istihbarat toplanmasını geliştirmek için İç Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan merkezlerin yanı sıra aralarında FBI’ın da bulunduğu federal kuruluşlara gönderildi.

Haritayla desteklenen belgede 2018’de "yerli terörist saldırı, önlenmiş saldırı planı, şiddet tehdidi ve yabancı terör örgütlerinin yönlendirmesi veya etkisi olmaksızın radikal siyasi görüşler ya da sosyal gündemle hareket edip silah depolama" şeklinde tanımlanan 32 vakadan ve 46 şüpheliden bahsediliyor.

 

Harita.jpeg
Haritada olaylar ve şüpheliler tek tek belirtiliyor (Yahoo News)

 

Beyazların üstünlüğünü savunma ya da hükümet karşıtlığı gibi şüphelilerin ideolojilerinin listelendiği bir bölümdeyse belgeye konu olan kişilerden 25’inin "beyaz üstünlük yanlısı" olduğu belirtiliyor. Haritada bazı şüphelilerle ilgili bölümünse sansürlendiği görülüyor.

Ancak işin ilginç kısmı, sitenin haberine göre Donald Trump yönetimindeki Adalet Bakanlığı’nın "beyaz üstünlük yanlısı yerli teröre" dair veriler sunan ve daha önce rapor edilmediği belirtilen belgeyi Kongre’ye bildirmemesi ya da bu konuda isteksiz davranması.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"2018’de Yerli Terör" başlıklı belgede yer alan verilerin Kongre’nin istediği ancak temin edemediği kayıtlar olduğu da ifade ediliyor.

ABD’de geçen hafta sonu Teksas eyaletinin El Paso kentinde gerçekleşen silahlı katliamın ardından basına sızan belge, ülkede bir süredir devam eden tartışmalara yeni bir boyut kazandırıyor.

El Paso’da 22 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı "nefret suçu" olarak görülürken, saldırgan Patrick Crusius’un katliamdan sadece dakikalar önce internette 4 sayfalık bir manifesto paylaştığı ve kanlı eyleminde Yeni Zelanda'da 15 Mart'ta düzenlenen ve 49 kişinin hayatına mal olan Christchurch cami saldırılarını örnek aldığı görülüyordu.

Metinde Crusius, "Bu saldırı Teksas’taki Hispanik işgaline karşı düzenlenmiştir. Kışkırtıcı olan onlar, ben değilim. Ben sadece ülkemi kültürel ve etnik yenilenmenin beraberinde getirdiği işgale karşı savundum" demişti.

Saldırganın soruşturmayı yürüten dedektiflere de “hedefinin Meksikalılar olduğunu” söylediği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU