İran: İsrail ABD koalisyonuna katılırsa Tel Aviv’den dumanlar yükselir

İsrail Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kurmayı planladığı Körfez misyonuna İsrail’in de dahil olacağını açıklamıştı

Körfez'de gerilime neden olan Hürmüz Boğazı, dünyanın en önemli petrol damarı olarak kabul ediliyor / Fotoğraf: FT

İran Meclis Başkanı’nın Uluslararası İşler Özel Temsilcisi Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin Basra Körfezi’ndeki Hürmüz Boğazı’nda deniz nakliye rotalarını koruma amacıyla koalisyon kurma planına İsrail’in katılması halinde “İsrail’in bölgenin gazabı tarafından yutulacağını” söyledi.

Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Abdullahiyan, İran’ın Hürmüz Boğazı’nın güvenliği konusunda en önemli rolü oynayan ülke olduğunu belirtti.

İranlı özel temsilci, olası ABD koalisyonunun “geçmişte Afganistan ve Irak’taki acı tecrübeler gibi Hürmüz Boğazı’nda da güvenliği zedeleyeceğini” söyledi.

Abdullahiyan, “İşgalci İsrail Hürmüz Boğazı’na adımını atarsa bölgenin gazabına uğrar ve Tel Aviv’den dumanlar yükselir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abdullahiyan paylaşımında Hürmüz Boğazı’nın harita görünümünü kullandı.

 

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, parlamentoyu bildirirken, ABD’nin kurmaya çalıştığı koalisyona katılacaklarını açıklamıştı.

Abdullahiyan’dan önce de İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’İn Sözcüsü Abbas Musavi, Körfez’de yabancı askeri koalisyonun varlığını net bir tehdit olarak kabul edecekleri ve ona göre davranacakları uyarısında bulunmuştu.

ABD’nin koalisyon çağrısına birçok ülke olumsuz yanıt verdi. Bu ülkeler arasında Almanya ve Japonya da bulunuyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU