Ahmet Davutoğlu memleketindeki programa katıldı, yanında eski CHP'li vekil de vardı

Eski Başbakan, isim vermeden Cumhurbaşkanı'nın "Bedelini ağır öderler" sözlerine yanıt vererek, "Allah bu boynu baskı yapanların önünde eğdirmesin" dedi

Fotoğraf: AA

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni parti iddialarıyla ilgili konuştu. Davutoğlu “Çalışmakla kastedilen, siyasi bakımdan pozisyonu, duruşu ortaya koymaksa ve bunu halka anlatmaksa biz başladık. Belli bir noktaya da geldi, geliyor” dedi. Davutoğlu'nun Konya'daki programına eski CHP Milletvekili İhsan Özkes'in de eşlik etmesi dikkat çekti.

Yeni parti kuracağı iddia edilen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, doğup büyüdüğü Konya Taşkent’te, AK Parti 26. Dönem Milletvekili Abdullah Başçı’nın verdiği mevlit programına katıldı.

"Bu parti yüzde 48-49 alırken ne oldu da MHP ile birlikte yüzde 44'e düştü?"

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, hiç kimsenin İstanbul’da alınan netice yokmuş gibi davranamayacağını söyleyen Davutoğlu, “Bu parti tek başına yüzde 48-49 alırken nasıl oldu da İstanbul’da MHP ile birlikte yüzde 44’e düştü. Herkes 'Ne oldu?' sorusunu sormak zorunda. Ben sormaya, konuşmaya, AK Parti’nin derin vicdanına, halkın derin vicdanına hitap etmeye devam edeceğim” değerlendirmesinde bulundu.

Başta Konya merkez ve ilçeleri olmak üzere çok sayıda kişinin katıldığı programda Davutoğlu’nun yakın çevresinde eski İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, eski Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, eski milletvekilleri Selçuk Özdağ, Feramuz Üstün gibi isimler vardı. Programa katılanlar arasından en dikkat çeken isimlerden biri ise CHP’de 2 dönem milletvekilliği yapan, belediye başkanlığı adaylığından sonra partisinden istifa eden müftü İhsan Özkes oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Allah bu boynu baskı yapanların önünde eğdirmesin"

Program sırasında kürsüye çıkan Ahmet Davutoğlu konuşmasında memleketi Taşkent’i anlatırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Birileri parti kuruyormuş. Bunları hiç kafanıza takmayın. Bu tür ihanetlerin içinde olanlar bedelini ağır öder” sözlerine, “Allah bu boynu baskı yapanların, tehdit edenlerin, bize bedel ödeyecek diyenlerin önünde eğdirmesin” yanıtını verdi.

"3 yıl benim adımın anılması yasaktı bu memlekette"

Davutoğlu mevlit programındaki ilginin hatırlatılması üzerine “Siyasi sorulara bu şekilde yanıt vermiş olayım” diyerek şunları söyledi:

Önemli olan samimiyet. Burası bir dağ kasabası. Samimiyetle halka dokunduğunuz zaman mutlaka karşılığını alıyorsunuz. Şu anki mesele halktan kopmak. Halka yukardan bakmak, kibir göstermek… Samimiyetse hissedilir. Bir vatandaş sizin samimi olarak ona elinizi uzattığınızda size sarılıyor ve unutmuyor. 3 yıl benim adımın anılması yasaktı bu memlekette. Herhangi bir basın mensubu benim hakkımda olumlu bir şey yazsın! Ertesi gün uyarılırdı. Hepiniz biliyorsunuz. Ama bakın sadece burada değil. Diyarbakır’a gittim. Sahura kadar Diyarbakır sokaklarında ayrılamadım. Elazığ’da aynı şekilde. Siyasetin enerjisi bu histe, o da samimiyette.

"Çalışmaktan kastedilen duruşu ortaya koymaksa biz başladık, belli bir noktaya geldi"

Davutoğlu'ndan önce kürsüde söz alan eski milletvekili Abdullah Başçı'nın "Torosların yiğit evlatları sizin yürümenizi istiyor. Davutoğlu ne bekliyor” sözlerini de yorumlayan eski Başbakan, "Biz çalışmaya şimdi başlamadık. Biz çalışmaya 22 Nisan’daki manifesto hatta ondan da önce başladık” diyerek söze başlayan Davutoğlu şunları ifade etti:

Çalışmakla kastedilen, siyasi bakımdan pozisyonu, duruşu ortaya koymaksa ve bunu halka anlatmaksa biz başladık. Belli bir noktaya da geldi, geliyor. Önemli olan şu anda bu doğru gördüğümüz hususları halkla paylaşmak, halkın derin vicdanına hitap etmek. Bugün halkın derin vicdanı sızlıyor. Açık ifade edeyim. Ben AK Parti’nin derin vicdanının sızladığını düşünüyorum. Çünkü AK Parti’nin derin vicdanı halkın derin vicdanı ile örtüşmüştü. O sebeple biz seçimi kazanıyorduk. Ama her iki düzlemde de rahatsızlık var.

"İstanbul'da 800 bin oy farkı olmuşsa 'Her şey yolunda' yolunda deme hakkı kimsede yok"

22 Nisan’da yayınladığı 15 sayfalık manifestosunda Davutoğlu, yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine dair eleştiriler getirmişti. Yine Davutoğlu’nun liyakata dikkat çeken açıklamaları oldu. İstanbul seçimlerinin ardından da hem sistemde revizyon hem de Kabine değişikliği konuşulmaya başlandı. AK Parti Kongresi de bu süreçte öne çekildi. Davutoğlu bu gelişmelerle ilgili ise şöyle konuştu:

Ben AK Parti’nin genel başkanlığını yaptım. 6 genel seçimin 2’sine benim genel başkanlığımda gidildi. Dolayısıyla ben AK Parti’nin iyiliğini isterim, AK Parti’nin başarısını isterim. Son dönemde AK Parti’de yaşanan her şey beni derin bir hüzne gark ediyor. Yani İstanbul’da alınan netice yokmuş gibi davranamaz kimse. 2 ay içinde 800 bin oy farkı olmuşsa her şey yolunda, dolayısıyla kimse konuşmasın deme hakkı kimsede yok. Benim söz söyleme hakkım, soru sorma hakkım var.

"AK Parti'nin derin vicdanına hitap etmeye devam edeceğim"

1 Kasım’da yüzde 49.5 almış bir parti emanet etmişsem şimdi gördüğüm motivasyonsuzluk, gördüğüm bazı aksaklıklar konusunda görüş beyan etme hakkı herkesten çok benim hakkım. Dolayısıyla da soracağım, sormaya da devam edeceğim. Bu parti nasıl oldu da İstanbul’da MHP ile birlikte yüzde 44’e düştü. Biz en zor durumda tek başımıza İstanbul’da yüzde 48-49 oy alıyorduk. Herkes “Ne oldu?” sorusunu sormak zorunda. Ben sormaya devam edeceğim. Konuşmaya devam edeceğim. AK Parti’nin derin vicdanına, halkın derin vicdanına hitap etmeye devam edeceğim. Eminim duymak istemeyenler olabilir ama o derin vicdan duyar. AK Parti 28 Şubat’ta ortaya çıkan o derin vicdanı harekete geçirdiği için başarılı olmuştu. Yani halkta birikmiş olan o derin vicdanı ve özgürlük arayışını harekete geçirdiği için, dolayısıyla şimdi de harekete geçirmesi gereken bir derin vicdan ve o vicdanı dile getirecek bir özgürlük alanı lazım bize. Onun için kimse konuşmamızdan rahatsız olmamalı.

Özkes: Siyasette Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu olsun, gerçekten de dolu insanlar

Taşkent'teki programda Davutoğlu'na eşlik eden eski Üsküdar Müftüsü ve eski CHP Milletvekili İhsan Özkes ise, Türkiye Gündemi'nden Hülya Karabağlı'ya konuştu. 

ihsan özkes davutoğlu.jpeg
Fotoğraf: Twitter

Özkes, "Tabiri caizse daha dün ifşa oldum. İfşa olmamızı dün uygun buldular. Zat-ı alilerine eşlik ettim, olursa bundan sonraki süreçte de birlikte olacağız inşallah" derken, şu değerlendirmeyi de yaptı:

Sayın Davutoğlu’nu tanıdıkça daha farklı bir insan olduğunu görüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu ile 6 sene birlikte çalıştım.  İnsanlığına hayranım, fevkalade bir insan çok farklı bir insan, erdemli bir kişi.  Ama Davutoğlu ile görüştükten sonra dedim ki bu da çok farklı, tevazu, birikimi, dünyaya bakışı, insanlara bakışı farklı. Siyasette Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu olsun. Gerçekten de dolu insanlar

 

Independent Türkçe
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU