6 ay boyunca haber alınamayan 4 KHK'lı tutuklandı

12 gün gözaltında kalan 4 eski memurun tutuklamalarının gerekçesi açıklanmazken, sorgularında avukatlara erişimlerinin engellendiği iddia ediliyor

Fotoğraf: AA

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar ile ihraç edildikten sonra kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılıp 6 ay sonra ortaya çıkan 4 eski devlet memuru, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 

Geçen Şubat ayında kaçırılan ve 28 Temmuz'a kadar haber alınmayan Yasin Ugan, Özgür Kaya, Erkan Irmak ve Salim Zeybek, bulundukları tarihten bu yana Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde tutuluyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Avukatlara erişimleri engellendi" iddiası

12 gün gözaltında kalan 4 eski memurun tutuklamalarının gerekçesi açıklanmazken, sorgularında avukatlara erişimlerinin engellendiği iddia ediliyor.

"Bırakın özel avukatı, CMK avukatı bile yoktu"

Kayıplar konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de taşıyan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, uzun süre kendilerinden haber alınamayan eski memurların tutuklanmasıyla ilgili şöyle konuştu:

Aileler, avukatlar ortada kaldı. Neyin, ne olduğunu kimse anlamadı. Türkiye’de bir hukuk skandalı daha yaşandı. Bu olay aydınlatılmadıkça Türkiye’nin karanlıktan kurtulması mümkün değil. Bu tiyatroyu kesinlikle kabullenmeyeceğiz. Dört kaçırılan tutuklandı. Savcılık odasına ailelerin avukatları yaklaştırılmadı, ‘özel avukat tuttu’ denildi, gözaltındakiler avukatın ismini bilmiyordu. Arka kapıdan bu avukatlar kaçırıldı. Tutuklanma nedeni bilinmiyor. Sorguda bırakın özel avukatı CMK avukatı bile yoktu. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi avukatlarını da koridordan çıkardılar. Ortada apaçık bir hukuksuzluk var

Tutuklanma gerekçesinin açıklanmaması ve sorgu sırasında avukatlara erişimin engellendiği iddialarına İnsan Hakları İzleme Örgütü de tepki gösterdi.

DAHA FAZLA HABER OKU