Keşmir’de sokağa çıkma yasağı

Keşmir’in özel statüsünün ortadan kaldırmasının ardından Srinagar kentinde sokağa çıkma yasağı uygulunıyor

Fotoğraf: AA

Hindistan'ın Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370. maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmasının ardından Srinagar kentinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Binlerce kişinin evlerinden dahi çıkmasına izin verilmezken, dükkanların, hatta kliniklerin bile kapalı tutulduğu bölgede, internet ve tüm iletişim araçları da hizmet dışı bulunuyor.

Alınan güvenlik önlemleri kapsamında, bazı askeri araçların camları polis kalkanları ile kapatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

70 yılı aşan gerginlik

Pakistan'ın bağımsızlığından sonra Keşmir, Hindistan ve Pakistan yönetimi arasında bölündü. O tarihten sonra iki ülke arasında bir gerilim kaynağı oldu.

1947’den beri Hindistan ve Pakistan arasında siyasi krize neden olan Keşmir yüzünden iki ülke üç kez savaştı. 1947’de yaşanan ilk savaştan sonra iki ülke aynı nedenle 1965 ve 1999’da yine savaştı.

Kuruluşundan bu yana Hindistan anayasasının 370. maddesi Keşmir’e özel bir statü sağlıyordu. Keşmir'e özel bir statü tanıyan yasa maddesinin kaldırmasıyla bölgenin otonom yapısı son ermiş oldu.

Hindistan tarafından yapılan son anayasal değişiklik, komşu Pakistan’ının yanı sıra Hindistan’da yaşayan Müslümanlar arasında da tepkiyle karşılandı.

Pakistan, bu kararı "hukuka aykırı" ve "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU