Kıbrıs’ta müzakereler yeniden başlıyor

Kıbrıslı liderler ayı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in de katılımıyla New York’ta üçlü görüşmede biraraya gelecek.

Fotoğraf: AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında müzakereler yeniden başlıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapacağımız 3'lü görüşmede 5'linin de yolunun çizilebileceğini düşünüyorum" dedi. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği gayrı resmi görüşmenin ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Akıncı, Anastasiadis ile 5 aylık bir sürenin ardından ilk kez bugün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'ın ev sahipliğinde bir araya geldiklerini söyledi.

Bu toplantının 1+1 şeklinde de olabileceğini Anastasiadis'e önerdiklerini belirten Akıncı, Rum liderin bu defa baş başa olmayı tercih ettiğini belirtti.

Akıncı, 3 saati aşan toplantının ana başlığını; mevcut sorunların tartışılması, hidrokarbon konusu ve güven artırıcı önlemler şeklinde 3'e ayırdığını kaydetti.

Toplantının sonunda BM tarafından ortak bir açıklama metni yayımlandığını dile getiren Akıncı, şöyle devam etti:

BM Genel Sekreterinin referans kavramları oluşturmak üzere görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'nin Ada'ya yeniden gelmesi beklentimizdir. Muhtemelen bu ayın sonunda veya eylül başında gelebilir. Referans kavramlarının bundan sonraki sürece bir başlangıç noktası teşkil etmesi için görevlendirilen Lute'nin yapmaya çalıştığı referans kavramlarının amacı, bizi, sonuç odaklı ve ivedilik bilinciyle yapılandırılmış bir süreç içerisinde sonuca taşıyacak mekanizmayı oluşturabilmektir. Böylesi bir çabanın ivedilik arz ettiğinin bilinci içerisinde hazırlıkları yürütmektir. Bir başka deyişle ucu açık, sonu gelmez müzakere süreçlerinin olmayacağının bir ifadesidir buradaki paragraf. Bunun yanı sıra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, telefonla bizi arayarak ifade ettiği çerçevede, eylül sonu ya da ekim başında New York'ta BM Genel Kurulu kapsamında bizlerle ayrı ayrı görüşmeyi istediğini duyurmuştu. Guterres, hemen sonrasında burada Lute ile yürüteceğimiz çalışmalara da bağlı olarak 3'lü bir toplantının yapılmasını öngörmektedir. Biz de buna açık olduğumuzu bugün Anastasiadis ile teyit ettik. Bu 3'lü görüşmede kuşkusuz bundan sonrasının planlanması gündeme gelecek. Bunun içerisinde gayrı resmi bir 5'li toplantı var.

Akıncı, 5'li bir görüşmenin de kendi önerileri arasında yer aldığına dikkati çekerek, "Genel Sekreter'le (Guterres) yapacağımız 3'lü görüşmede 5'linin de yolunun çizilebileceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

"Geçmiş mutabakatlara bağlılığımız devam etmeli"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anastasiadis ile ana hatlarıyla uzlaşmazlık konularını ele aldıklarını söyleyen Akıncı, Guterres ile yapılacak toplantıda konuların daha da netlik kazanacağını dile getirdi. 

Akıncı, "Geçmiş mutabakatlara bağlılığımızın devam etmesi lazım. 11 Şubat 2014 belgesi var. Bunun yanında 30 Haziran 2017'li Guterres çerçevesi var. Bu üçünün toplamından referans kavramlarının ortaya çıkması gerekiyor. Lute'nin geldiği zaman yapacağı çalışmaların bizi bu konuda bir sonuca taşıyacağını düşünmek istiyorum. Bunun ötesinde sonuçlanamayan hususlar kalırsa, bunların Guterres ile yapılacak toplantıda aydınlığa çıkacağını değerlendiriyorum" diye konuştu.

 

Kıbrıs 1974 yılında önce Yunanistan'da darbe ardından Türkiye'nin askeri müdahalesi sonrasında ikiye bölündü. Adanın kuzeyinde kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni sadece Türkiye tanıyor. Ada'nın güneyinde egemen olan Kıbrıs Cumhuriyeti ise 2004 yılından beri Avrupa Birliği'nin üyesi. Türkiye'nin Ada'da yaklaşık 35 bin askeri bulunuyor.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU