Irak'ta unutulmaya yüz tutan Vasıliyye Limanı yeniden hizmete girecek

Geçmişi 1919’a kadar uzanan Vasıliyye Limanı kuruluşu sırasında, İran’ın Abdan Limanı’na giden gemilere hizmet eden küçük bir limandan ibaretmiş

Basra kenti yakınlarındaki Şattu'l Arab suları / Fotoğraf: Indepdent Arabia

Irak’ın Basra kentinde Şattülarab'ın batı yakasında yer alan Vasıliyye bölgesinde 1. Körfez savaşında yıkıma uğramış bir limanın kalıntıları göze çarpıyor. 38 yıldır unutulmaya yüz tutan bölgedeki limanın yeniden hayata döndürülmesi hedefiyle geçen yıl bir proje uygulamaya konuldu.

Limanın geçmişi

Geçmişi 1919’a kadar uzanan Vasıliyye Limanı kuruluşu sırasında, İran’ın Abdan Limanı’na giden gemilere hizmet eden küçük bir limandan ibaretmiş. 1975’te Cezayir Anlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte deniz taşımacılığında ciddi anlamda önem kaybetmiş ve liman çalışanları giderek azalmaya başlamış. İran ve Irak arasında 1980’de patlak veren ve 8 yıl süren savaşın ardından liman artık tamamen kullanılmaz hale geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Parlamentosu İmar ve Hizmetler Komitesi Başkanı ve Eski Ulaştırma Bakanı Kazım Fincan el-Hamami, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, “Vasıliyye Limanı tahrip edilmeden önce sadece deniz taşımacılığı hizmetlerine tahsis edilmişti. Ancak (projenin tamamlanmasıyla birlikte) İran ve Irak arasında ticari malların ithalatında ve yolcu taşımacılığında hizmet verebilecek. Proje, Şattülarap'taki deniz taşımacılığını hareketlendirecektir” ifadelerini kullandı.

2018’de ulaştırma bakanlığı yaptığı dönemde limanın yeniden hayata döndürülmesinde kilit rol üstlenen Hammami, “Liman aynı zamanda İran-Irak kara sınırı Şelamçe Sınır Kapısı'nın da yükünü hafifletecek. Projenin tamamlanmasından sonra limanın çevresi genişletilerek ek iskele ve tesislerin kurulması mümkün. Yakınlarında da bir turizm tesisinin inşa edilmesi bekleniyor” dedi.

Ortak işletme

Independent Arabia'nın haberine göre, Irak Liman İdaresi Genel Müdürlüğü, limanın inşası ve işletmesini ‘ortak işletme’ usulünce özel bir şirkete devretti.

Liman İdaresi Genel Müdürlüğü projenin gidişatıyla ilgili yayınladığı belgede, yapımı devam eden ticari iskelenin yüzde 90, dış kapıların yüzde 20, gümrük binasının yüzde 50, pasaport kontrolü amacıyla kullanılacak binanın yüzde 50 ve limana giden yolların da yüzde 40 oranında tamamlandığını belirtirken, dış cephedeki tel örgülerin yapımının tamamlandığı kaydedildi.

Belgede yer verilen bilgilere göre, ticari malların sevkiyatında ve yolcu taşımacılığında kullanılacak iki iskelenin yapımına henüz başlanmadı. Ayrıca batmış olan bir iskelenin demir kalıntılarını çıkarma ve bölgede patlamamış bombaları temizleme işlemi nedeniyle limanın teslim tarihinde yüzde 7’lik bir sapmanın meydana geldiği ifade edildi. Limanın önümüzdeki yılın ortalarında hizmete girmesi bekleniyor.

Vasıliyye Limanı’nın bulunduğu Seybe kasabası yetkilisi Ahmed Hallal er-Rabii, limanın yolcu taşıma bölümünün birkaç ay içerisinde tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Rabii, “Seybe halkı limanın faaliyete geçmesini sabırsızlıkla bekliyor. Zira liman, belde halkına birçok iş fırsatını da beraberinde getirecek” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

DAHA FAZLA HABER OKU