Taliban’dan Afgan halkına işbirliği çağrısı

Taliban lideri, örgütün düzen, koordinasyon ve birlik içinde olduğunu söyledi

Taliban lideri Mevlevi Heybetullah Ahundzade / Fotoğraf: Facebook

Taliban lideri Mevlevi Heybetullah Ahundzade, Afganistan halkına Kurban Bayramı’nı kardeşlik, sevgi ve ihtiyaç sahiplerine yardım ruhu içinde geçirmeye çağırdı. Ahundzade, bayram sırasında ateşkes ilan edileceğini ise belirtmedi.

Taliban lideri Müslümanların Kurban Bayramı’nı kutladığı mesajında, “Son zamanlarda sivillerin evlerini hedef alan hava saldırıları ve gece baskınlarıyla NATO ve hükümet güçlerinin işlediği suçların sıklığı artıyor. Çok sayıda sivil öldü, evler, okullar, camiler ve sağlık merkezleri tahrip oldu. Düşmanın panik ve karışıklık yaşaması, onu açıkça halka saldırmaya itti” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban unsurlarının birlik, koordinasyon ve düzen halinde olduğuna dikkati çeken Ahundzade, geniş siyasi ilişkileri bölgesel ve küresel olarak birleştirmeyi başardığını, politikalarını ilgili taraflara ve dünyaya büyük ölçüde açıkladığını, ülkenin ileri gelenleriyle ve siyasi aktörlerle istişare ve diyalog alanında yapıcı adımlar attığını belirtti.

Ahundzade, emirliğin de bu alanda büyük kazanımlar ve önemli ilerlemeler kaydettiğini, ülkenin siyasi taraflarının çoğunluğunun, işgalin sona ermesi ve İslami sistemin kurulması talebiyle İslam Emirliği ile dayanışmaya geçtiğini, bu durumun da son 18 aydır Taliban’ın başarmaya çalıştığı şey olduğunu vurguladı.

Bayram mesajında Taliban’ın hedeflerine de değinen Ahundzade, “Ülkede adil bir adalet sisteminin, gerçek bir politikanın, güçlü bir ekonominin, standart bir eğitimin ve refah bir toplumsal hayatın olmasını istiyoruz” dedi.

Ahundzade, Afganistan hükümetini destekleyen ve Taliban’a karşı olan güçlerin ortaya koyduğu girişimler çerçevesinde ise “Ülkeyi özgürleştirme fırsatından birlikte yararlanalım, ülkede İslami bir sistemin kurulması için hayallerimizi birlikte gerçekleştirelim” ifadelerini kullandı.

Taliban liderinin mesajıyla eş zamanlı olarak Afganistan’ın birçok vilayetinde de hükümet güçleri, NATO kuvvetleri ve Taliban arasında askeri operasyonlar tırmanış gösterdi.

Afganistan’da yayınlanan Bakhtar haber ajansının hükümet güçlerinden aktardığın göre Kabil’de patlayıcı kemer yapmak için kullanılan 3 fabrika yerle bir edildi.

Ajansa göre Afganistan istihbaratı, söz konusu fabrikaların, Afganistan polisine ait sekizinci ve on beşinci bölgelerde askeri bir operasyonla tespit edilip, yerle bir edildiğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU