Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: Üretici değiliz, uydu yapmayacağız ama teşvik edeceğiz

Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığına yeni atanan Serdar Hüseyin Yıldırım Anadolu Ajansı'na konuştu: Milli uzay programı 10 yılı kapsayacak şekilde hazırlanacak

Yıldırım, 1980'de Berlin Teknik Üniversitesi'nde,Ulaşım Bilimleri Fakültesi Havacılık ve UzayBilimleri bölümünü bitirmişti / Fotoğraf: AA

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Anadolu Ajansı'na yeni dönem ile ilgili projeleri anlattı.

Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın 10 yılı kapsayacak şekilde hazırlanacağını söyleyen Yıldırım, "Türkiye, uzayda büyük hamle yapacaksa burada özel sektörün de devrede olması gerekiyor." dedi. 

Ajans yönetiminin belirlenmesinin ardından yurt dışından çok ciddi geri dönüşler aldıklarını kaydeden Yıldırım, üretici olmadıklarını anımsattı, uydu yapılmayacağını ama ajans olarak teşvik edeceklerini söyledi:

Ajans, yapılacak faaliyetlerin karar vericisi, kontrol edicisi, regülatörü olacak. Ama biz üretici değiliz. Türkiye Uzay Ajansı olarak uydu veya herhangi bir araç yapmayacağız. Yapılmasını teşvik edeceğiz, neyin ne zaman yapılması gerektiğinin stratejisini belirleyeceğiz. Bunu yapacak olanları teşvik edeceğiz. 

Gerekli teşvik mekanizmalarını hazırlayacaklarını ve istekli firmalara yol göstereceklerini anlatan Yıldırım, yurt dışı bağlantılarıyla yerli ve yabancı firmaları bir araya getireceklerini, firmalar arasında evlilik veya ortak girişim yapılmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Türkiye'nin uzaya fırlatılan uydularının yerden takibi için var olan yer tesislerinin geliştirileceğini anlatan Yıldırım, "İşimiz yerden başlıyor. Türkiye Uzay Ajansı'nın önündeki en önemli hedeflerden biri de uzaya erişim konusu olacaktır. Çünkü uzaya erişemiyorsanız ne yaparsanız yapım birilerine mahkum kalıyorsunuz." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyada uzay limanı diye nitelendirilebilecek yaklaşık 25 saha olduğunu hatırlatan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, bunlardan birinin Türkiye'de olmasını arzuladıklarını belirtip  Türkiye Uzay Ajansının uluslararası ortaklıkları da geliştireceğini vurguladı:

Ukrayna gibi bir çok ülkeyle belli çerçevelerde bir iş birliği arayışı içerisinde olacağız. Avrupa'nın yanı sıra Japonya, Çin, Hindistan, Rusya, ABD bu ülkeler arasında. Türkiye'nin şartlarına uygun olan şekilde bu iş birlikleri yapılacak. Kim bizimle daha iyi şartlarda çalışacaksa, bizim şartlarımız hangisine uyuyorsa onları tercih ederek yürüyeceğiz. Bunlar hem çok pahalı işler hem de büyük insan gücü, zaman isteyen, ciddi manada kaynak kullanılan işlerdir. Bu manada iş birliği herkesin işine yarıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU