Ekonominin ana güvertelerinde 10 görevden alma

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun başkanı ve Merkez Bankası’nda dokuz üst düzey yetkili görevden alındı

Kolaj: Independent Türkçe

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Osman Dereli, görevinden alındı.

Sözcü’den Can Mumay’ın haberine göre karar, Bakanlık bünyesinde ve teşkilat yapısında yapılan değişiklikler kapsamında alındı. 

1974’te Ankara’da doğan Osman Dereli, 1996 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 

2006 -2008 arasında ABD'de İllinois Üniversitesi muhasebe dalında yüksek lisansını tamamlayan Dereli’nin Maliye Bakanlığı’ndaki görevi “Hesap Uzman Yardımcısı” olarak 1997’de başladı. 

25 Eylül 2012'de Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkan Yardımcılığı’na atanan Dereli, Mart 2016’dan bu yana MASAK başkanlığı koltuğundaydı. 

Bloomberg: Merkez Bankası'nda dokuz isim görevden alındı

Merkez Bankası’nın eski başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasından bir ay sonra genel müdürlük pozisyonlarında da değişiklik oldu. 

Bloomberg’den Onur Ant’ın konuyla ilgili iki kaynağa dayandırdığı haberine göre 8 Temmuz’da alınan kararla en az dokuz üst düzey yetkili görevden alındı. 

Bu kişiler arasında Çetinkaya'dan önce göreve getirilen Baş Ekonomist Doç. Dr. Ali Hakan Kara da bulunuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BlueBay Varlık Yönetimi şirketinin stratejistlerinden, Rusya, Ukrayna ve Türkiye uzmanı Timothy Ash, “Merkez Bankası’nın omurgası” diyerek nitelendirdiği Hakan Kara için Twitter’dan yaptığı açıklamada “Son 20 yıldır TCMB’ye, dolaylı olarak AK Parti’ye ve Türkiye’ye bu kadar sadık çalışan Hakan Kara’nın görevden alındığına inanamıyorum” ifadelerini kullandı. 

Ash, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Gitmesi çok çok büyük bir kayıp. Anlaması gerçekten çok zor” diye konuştu. 

Kaynakların aktardığına göre Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Dr. Pınar Özlü, Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Yavuz Yeter, Kurumsal Risk Yönetimi Genel Müdürü Mustafa Begün, Kurumsal Dönüşüm Koordinatörü Zafer Orhan görevden alınan diğer isimler arasında. 

"Çekirdekten yetişme Merkez Bankacıları gitti" 

Merkez Bankası’nda görev değişikliğini ilk olarak gündeme taşıyan Deutsche Welle’in haberine göre görevine son verilen diğer isimler: Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Ayşe Gül Sayın, Operasyon Genel Müdürü Dr. Ali Çufadar, Piyasalar Genel Müdürü Orhan Kandar, Strateji ve Kurumsal Yönetim Genel Müdürü Mehmet Sercan Arslan. 

Söz konusu görevden almaları, "hava bombardımanı" olarak nitelendiren ekonomist Uğur Gürses, DW Türkçe’ye, "Bu atamalar bir önceki dönemin atamaları olarak değerlendirilemez, bu atamalar köklü Merkez Bankacılığını kazımak anlamına geliyor. Ali Çufadar ve Orhan Kandar, bankaya 1988’de girmiş, çekirdekten yetişme Merkez Bankacıdır" diye konuştu.

“Merkez Bankası’nın kurumsal bağımsızlığı zaten kalmamıştı” diyen Gürses, Banka’nın merkezinin Ankara’dan İstanbul’a taşınma projesini hatırlatarak şöyle konuştu: 

“Krizdeyken at değiştirmek misali bunu dere geçerken at değiştirmek gibi görüyorum. Hiç akıl karı değil. Burada merkez bankacılığı kazınıyor.” 

"Doğrunun ne olduğunu söyleyecek kimse kalmadı"

Konuyla ilgili Twitter hesabından bir değerlendirme yapan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak ise görevden alınan ekonomistlerin dünyanın her yerinde kıymet gördüğünün altını çizdi ve “Merkez Bankası istese de işe yarar para politikası yapamaz hale getiriliyor” ifadelerini kullandı: 


Gürkaynak kurumda doğrunun ne olduğunu söyleyecek kimsenin kalmadığını sözlerine ekledi: 

Merkez Bankası'nda, siyasi atama ile gelinen Para Politikası Kurulu üyeliği dışında, uzmanlıkla gelinen mevkilerdeki devlet memurlarını görevden almak, sadece daha da yanlış para politikası yapmak değil, doğrunun ne olduğunu söyleyecek de kimse bırakmamak sonucunu doğuracak.


Çetinkaya'dan sonra faiz indirimi kararı

Merkez Bankası Başkanlığı’na 2016’da getirilen Murat Çetinkaya’nın 6 Temmuz’da görevden alınmasının ardından bu göreve, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla ilgili “Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik" değerlendirmesini yapmıştı. 

Çetinkaya’nın görevden alınmasından sonra 25 Temmuz’da gerçekleşen ilk Para Politikası Kurulu’nda politika faizi olarak kullanılan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 425 baz puan indirilmesine karar verilmişti

Son yedi toplantıdır yüzde 24 seviyesinde açıklanan faiz oranı yüzde 19,75 seviyesine düşürüldü. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU