Devlet uçağını şahsi işleri için kullanan Polonya Meclis Başkanı canlı yayında istifa etti

Meclis Başkanı Marek Kuchcinski: Yasa dışı bir şey yapmadım ama halkı da dinlemek zorundaydım

Polonya Meclis Başkanı Marek Kuchcinski (solda) ve partisinin lideri Jaroslaw Kaczenski (sağda) ortak basın açıklaması düzenledi / Fotoğraf: TVN24

Polonya’da devlete ait uçağı kendisi ve ailesinin özel seyahatleri için kullandığı ortaya çıkan Meclis Başkanı Marek Kuchcinski, istifa edeceğini duyurdu.

Adalet ve Hukuk Partisinin (PiS) genel merkezinde parti lideri Jaroslaw Kaczynski ile basın açıklaması düzenleyen Kuchcinski, yanlış bir şey yapmadığını söyleyerek istifa gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

Halkın bu davranışımı olumsuz olarak görmesi nedeniyle artık bu görevi yerine getiremeyeceğime karar verdim. Her şeyden önde kamuoyunu dinlemek zorundasınız.

Meclis Başkanı Kuchcinski’nin yasalara aykırı bir davranışta bulunmadığını savunan parti lideri Kaczynski ise, halkı talep ve tepkilerine karşılık vermeye çalıştıklarını vurguladı.

Kuchcinski, gelen tepkiler üzerine dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yasayı ihlal etmedin, çoğu zaman küçük kasabalardaki toplantılara gidiyordum. Orada halkın dertlerini dinliyordum" diyerek istifa edeceğini açıklamıştı.

 

PiS lideri Kaczynski, devlete ait uçakların yöneticiler tarafından şahsi ihtiyaçlar için kullanılmasıyla ilgili gerekli düzenleme ve denetimlerin yapılacağını açıkladı.

Şimdiye kadar hangi durumlarda kimin uçabileceği ile ilgili yasal düzenlemenin olmadığını söyleyen parti lideri, “Bu konuyu çözeceğiz” dedi.

Kaczynski, eski Polonya Başbakanı ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın da eşiyle devlete ait uçakları şahsi seyahatleri için kullandığını söyledi.

Polonya basınında "Kuchcinski Hava Yolları" olarak anılan skandal, Meclis Başkanı Kuchcinski'nin eşinin, başkent Varşova'dan 280 kilometre uzaklıktaki memleketleri Rzeszow şehrine sık sık devlete ait uçakla seyahat ettiğinin anlaşılmasıyla ortaya çıkmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU