Erdoğan’ın Kırım açıklamasına Duma'dan tepki: Sadece cesur liderler gerçeği söyler

Poklonskaya, Erdoğan'ın açıklamalarına "şaşırmadığını" söyledi

Kolaj: Independent Türkçe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Ankara’da yaptığı ortak basın toplantısında, “Türkiye, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır” açıklamasını yapmıştı.

Erdoğan, “Soydaşlarımızın tarihi anavatanları Kırım'daki varlıklarının devamı, kimliklerinin ve kültürlerinin korunması, temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimiz olmayı sürdürecektir” demişti.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarına tepki eski Kırım Savcısı ve Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma Meclisi milletvekili Natalia Poklonskaya’dan geldi.

Erdoğan’ın açıklamalarına şaşırmadığını dile getiren diyen Poklonskaya, şunları söyledi:

Bilindiği üzere ancak cesur, güçlü ve bağımsız bir lider gerçeği söyleyebilir ve gelecek dünya düzeninin kaderi ile ilgili bağımsız kararlar alabilir

“Moskova ile Ankara birçok konuda ortak görüşe sahip”

“Önemli olan Rusya’nın yarımadayı kendi parçası olarak tanıması” diyen Kırımlı Senatör Sergey Tsekov ise, başka ülkelerin görüşlerinin o kadar da önemli olmadığını ifade vurguladı.

Tsekov, Moskova ve Ankara’nın diğer meselelerle ilgili ortak görüşe sahip olduğunu, gelecekte Kırım konusunda da ortak fikre sahip olmayı umduğunu söyledi.

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden Kırım Senatörü Olga Kovitidi ise, Türkiye’nin Kırım’ın Rusya’yla birleştiğini göz önünde bulundurarak bu bölgeyle yeni ilişki modelini oluşturması gerektiğini söyledi.

Kırım’ın ilhakı nasıl gerçekleşti?

Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı özerk yönetim olan Kırım'ı ilhakıyla sonuçlanan referandum beş yıl önce düzenlendi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine düzenlenen protestoların ardından Batı yanlısı siyasetçiler yönetimi devraldı.

Kiev’deki yönetimin değişmesine karşılık Rus yanlısı silahlı grupların baskısı altındaki parlamentoda “Kırım, Ukrayna’nın bir parçası olarak kalsın mı yoksa Rusya’ya mı bağlansın” sorusunun yarımada sakinlerine yöneltileceği bir referandum kararı çıkarılmak istenildi.

Kırım Tatarları parlamentonun bu kararına karşı çıkıp boykot kararı alsa da 16 Mart 2014’te yarımadada referanduma gidildi.

Referandum sonucunda Kırım’ın Rusya’ya bağlanması yönünde karar çıktı.

Referanduma başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşlar ve pek çok ülke karşı çıktı ve referandumu geçersiz saydı.

Moskova yönetimi ise referandumu tanıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'ndaki törende "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı ve Kırım, Rusya tarafından ilhak edilmiş oldu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU