Türkiyeli Ermeni sporculardan Karabağ protestosu

Türkiye'de yaşayan Ermeni sporcular, 7. Hamahaygagan Olimpiyatları'nın bu yıl Karabağ'da düzenlenmesi üzerine tepki göstererek yarışmalardan çekildi

Fotoğraf: Milliyet

Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Ermeniler arasında 4 yılda bir düzenlenen Hamahaygagan Olimpiyatları’nın bu yıl Dağlık Karabağ’da düzenlenmesi Ermeni sporcular arasında tartışma başlattı.

Türkiyeli Ermeni sporcular olimpiyatlardan çekildi.

1994 yılında Ermeni askerleri Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesine girmişti.

Bölgede hala Ermenistan’ın hakimiyeti bulunuyor.

Bu durumu Birleşmiş Milletler de işgal olarak kabul ediyor.

Olimpiyatların bu yıl Dağlık Karabağ’da düzenlenmesi üzerine farklı ülkelerde yaşayan Ermeni sporcular olimpiyatlara katılmak üzere bölgeye gitti.

Ancak Türkiye’de yaşayan Ermeniler olimpiyatların bu yılki adresini protesto ederek yarışmalara katılmama kararı aldı.

Olimpiyat Karabağ'a alınınca Türkiyeli Ermeniler yarışmalardan çekildi

Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre, Ermeni Olimpiyatları İstanbul Komitesi Yönetimi bu yıl yedincisi gerçekleştirilen olimpiyatlara katılmayacak.

Komite, Karabağ tercihinden dolayı Ermenistan Olimpiyat Komitesi'ne de tepki gösterdi.

Şişli ve Taksimspor kulüplerinden 70'i amatör sporcu olmak üzere toplam 300 kişiden oluşan kafile son anda Erivan'daki otel ve uçak rezervasyonlarını iptal etti.

Ermeni Olimpiyatları İstanbul Komite Başkanı Haygaram Karasu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Olimpiyatların Erivan yerine Karabağ'da yapılması canımızı sıktı. 70'i sporcu olmak üzere 300 kişilik kafile olarak Erivan'da rezervasyonlarımızı yaptırmıştık. Bu yıl olimpiyat açılış töreni için kıyafetlerimizi bile yaptırmıştık. Ancak Ermenistan Olimpiyat Komitesi'nin kararı bizim çizgimizde olmadığından turnuvalara katılmama kararı aldık.

Karabağ tercihi siyasi

Ermeni Olimpiyatları İstanbul Komitesi üyelerinden, Taksimspor Kulübü Başkanı Garo Hamamcıyan da aldıkları kararı şöyle anlattı: "Bize herhangi baskı veya uyarı gelmedi. Tamamen kendi tercihimiz doğrultusunda bir karar aldık ve olimpiyatlara katılmaktan vazgeçtik. Bugüne kadar sportif müsabakalara giderken her zaman devlet desteği gördük. Ancak Karabağ sorunu hassas bir konu. Olimpiyatların güzelliği resmi geçit seremonisidir. Bize 'Resmi geçit törenine katılmayın ama oyunlarda yer alın' dediler. Bu kabul edilemez."

 

Independent Türkçe
 
 

DAHA FAZLA HABER OKU