Washington Post yazarı: ABD Suriye'de sonraki adımda ne olacağına dair bir etki yaratmak istiyorsa Türkiye ile ilişkisini düzeltmeli

Washington Post yazarı ve CNN International yorumcusu Josh Rogin ABD'li yetkililer yaptığı görüşmelerin perde arkasını yazdı

Fotoğraf: AA

Washington Post yazarı ve CNN’in yorumcusu Josh Rogin ABD ile Türkiye arasında güvenli bölge meselesi ile ilgili perde arkasında neler konuşulduğu ile ilgili bir yazı kaleme aydı. 

ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmelerin detaylarını aktaran Rogin, "Türkiye ile ABD arasındaki gerilim Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girme tehditleriyle kırılma noktasına geldi. Böyle bir senaryo ABD’nin kararlı politikasının tamamen çökmesi riskini gündeme getiriyordu. Böyle bir durumda Kürtler Suriye lideri Esad ile iş birliği yaparak ABD’nin siyasi çözüm arayışını ortadan kaldırabilirdi" ifadesini kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili ile konuşan Rogin, “Yetkili bana planın ABD askerlerinin güvenli bölgedeki güvenliği sağlamak için Türk güçleriyle ortak devriye yapmalarını kapsıyor. Suriye krizinin bir bölümünde ABD-Türkiye arasında gerilen ilişkiyi kuvvetlendirerek bu anlaşma sayesinde ABD’nin Suriye’deki krizle ilgili hedeflerinde ilerleme sağlanacaktır” dedi.

Rogin, "Eğer ABD, Suriye’de sonraki adımda ne olacağına dair bir etki yaratmak istiyorsa Türkiye ile ilişkisini düzeltmeli. Suriye’deki Kürtlere, Türkiye’nin saldırmayacağının garantisi verilmeli ve Türklere de Kürtlerin sınırlarından uzaklaşmalarının sözü verilmeli. Fakat henüz orada değiliz. Yapılan açıklama doğru yönde atılan önemli bir adım" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 900 ABD askerinin bölgedeki varlığının devam edeceği sinyali verdi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU