Surp Stepanos Manastırı restore edilecek

Van Büyükşehir Belediyesi, Muradiye ilçesinde bulunan ve büyük bir bölümü yıkılmış tarihi Surp Stepanos Manastırı’nı aslına uygun restore edecek

Fotoğraf: Twitter

Yapım tarihi birinci yüzyıla dayanan ve 1915 yılına kadar ibadete açık kalan Surp Stepanos Manastırı Van Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun  restorasyonuna karar verildi. 

Özellikle 1970’li yıllardan sonra büyük bir yıkıma uğrayan manastır, tüm tahribatlara rağmen yüzyıllardır ayakta kalmayı başarsa da özellikle son 50 yıl içinde özellikle define avcılarının hedefinde oldu.

Manastırın eski ihtişamına kavuşturulması ve kente yeniden kazandırılması için harekete geçen Van Büyükşehir Belediye Meclisi, yapıda incelemelerde bulunarak tahribat raporu hazırladı.

Komisyon Başkanı Melice Görmez, manastırın bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirterek, “2017 yılında Van’ın Edremit Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Atıf Çiçekli’nin talimatıyla Ermeni mezarlıkları üzerinde inşa edilen WC’lerle yapılan saygısızlığı ortadan kaldırmak için manastırı restore edip birlikte yaşamış halkların tarihi gerçekliğini yansıtacağız” dedi.

Kentte bulunan tarihi yapılar hakkında araştırmalar yapacaklarını ve bu yerlerin tekrar kente kazandırılacağını ifade eden Görmez, İnanç ve Değerler Komisyonu’nun Türkiye’de ilk kez Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulduğunu kaydetti:

Komisyon olarak bu güne kadar birçok tarihi yapıyı ziyaret edip rapor hazırlıyoruz. Birlikte yaşamanın kültürünü tekrar inşa etmeliyiz. Halkımız şunu çok iyi bilmeli ki asıl hazine buradaki tarihi yapılardır. Bu yapıların ayakta kalması bizim için en büyük zenginliktir. Bu konuda herkesten yardım bekliyoruz ve herkesi duyarlılığa davet ediyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU