Kurban Bayramı’nda Mescid-i Aksa’yı koruma çağrısı

İsrail'deki bazı radikal gruplar, Kurban Bayramı'nda Mescid-i Aksa'ya baskın yapılması için çağrıda bulunmuştu

İsrail tarafından örülen bir duvarın tepesinde Filistin bayrağı taşıyan bir genç / Fotoğraf: Oren Ziv

Filistinli siyasi ve dini önderler, fanatik Yahudi grupların son günlerde gerilimi tırmandırmaya yönelik açıklamalarına karşı Kurban Bayramı’nda Mescid-i Aksa’yı olası bir baskına karşı koruma çağrısında bulundu.

İsrail'de "Heykel Örgütleri" adıyla bilinen fanatik ve aşırıcı grup, sözde “Heykel'in Harabı” adlı grubun yıldönümü münasebetiyle Mescid-i Aksa’ya toplu baskın çağrısında bulundu.

Grubun yıldönümü aynı zamanda Kurban Bayramı’nın ilk günlerine denk geliyor.

Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Aksa’nın korunmasını isteyerek, olası bir gerilimin yaşanmasından İsrail hükümetinin sorumlu olacağını belirtti.

Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı Şeyh İkrime Sabri de "kabul edilemez, kışkırtıcı saldırılara karşı koyulmasını" talep etti.

Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi Cemal Muhaysin, Filistinlilere bayram namazını Aksa’nın avlusunda kılma çağrısında bulundu.

Muhaysin, fanatik grupların baskın çağrısını "Filistin halkının ve işgal altındaki Kudüs şehrindeki Müslüman ve Hristiyan vakıf mallarının koruyucusu olması itibarıyla Ürdün’ün iradesine meydan okuma" şeklinde niteledi.

Muhaysin, “İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun bayramın ilk günlerinde Mescid-i Aksa’ya baskın yapılmasını onaylaması, önümüzdeki seçimler için kendisini aşırı dini gruplardan daha aşırı olduğu şeklinde sunma çabasıdır” dedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, sözde Heykel Örgütleri’nin sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarda görüldüğü üzere, İsrail İç Güvenlik Bakanlığı’na Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınların süresini uzatması yönünde verdiği dilekçeyi son derece tehlikeli bulduklarını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

DAHA FAZLA HABER OKU