ABD, Sudan'ı 'teröre destek veren ülkeler' listesinden çıkaracak mı?

Washington, 1993 yılında Ömer el-Beşir hükümetinin teröre destek verdiği gerekçesiyle Sudan’ı ‘’teröre destek veren ülkeler’’ listesine almıştı

Sudanlıların AGK ile ÖDBG arasında imzalanan anlaşmayı kutluyor / Fotoğraf: AP

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili dün, Washington’ın, Sudan’ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarmadan önce Hartum’la uzun zamandır süre gelen ikili meseleleri çözüme ulaştırmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) bu hafta başlarında geçici hükümetin oluşturulmasının önünü açan anayasa bildirgesini imzalamıştı. Bu gelişmenin ardından uluslararası arabulucular Sudan’ın, ABD’nin "teröre destek veren ülkeler’’ listesinden çıkarılmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan’ın terörizm finansmanı bir ülke olarak sınıflandırılması mevcut borçlarını ödemesi noktasında sırtına kambur olurken Uluslararası Para Fonu (IMF) ve dünya bankalarından kredi çekmesine de engel oluyor.

Bu noktada Sudan’ın ‘’teröre destek veren ülkeler’’ listesinden çıkarılmasının yabancı yatırımlara kapı aralayacak olması muhtemel görülüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Yardımcısı David Hill, Hartum’da düzenlenen bir basın toplantısında konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Sivil yönetimle görüşmeyi dört gözle beklediğimiz birçok mesele var. Bu kapsamda, Sudan’daki iç barış, siyasi istikrar ve ekonomik canlanmanın güçlendirilmesinin yanı sıra insan hakları, dini özgürlükler ve terörle mücadele konuları da yer alacak.

ABD yönetimi Sudan’ın eski lideri Ömer el-Beşir’in devrilmesinin ardından geçtiğimiz nisan ayında Hartum’la ilişkileri normalleştirme görüşmelerini askıya almıştı. David Hill bu kararın devam ettiğini belirtti.

Washington, 1993 yılında Ömer el-Beşir hükümetinin teröre destek verdiği gerekçesiyle Sudan’ı ‘’teröre destek veren ülkeler’’ listesine almıştı.

Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra AGK Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve bir dizi ÖDBG yetkilisiyle bir araya geldiğini belirten Hill açıklamasını şöyle sürdürdü:

Rejimin devrilmesinden bu yana birçok can alan şiddet olaylarının bağımsız ve kapsamlı bir şekilde soruşturulmasının önemini ele aldık.

Beşir rejimin devrilmesinin ardından başkent Hartum ve Sudan’ın diğer şehirlerinde "sivil yönetim" talebiyle düzenlenen gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Ömer el-Beşir iktidarına karşı ayaklanmada Sudanlı kadınların rolüne övgüde bulunan Hill, "ABD, halkın iradesini temsil eden sivil bir yönetime geçiş sürecindeki Sudan’a destek olma noktasında elinden geleni yapıyor. Bu sürece Sudanlı kadınların da önemli bir katılım sağlamasını umuyorum" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hüsna Tosun

DAHA FAZLA HABER OKU