“Tekrarlayan düşüklerin asıl sebebi babanın kusurlu spermi”

Bilim insanları, düşüklerin kadın partnerin sağlıyla ilgili olduğuna dair yerleşik kanıyı tersine çeviriyor

Yeni çalışma, düşüğe sebep olan DNA hasarının nedenlerini ve düşük ihtimalini azaltacak ilaçların geliştirilmesinde referans oluyor (Reuters) 

Yeni bir araştırma, anneden kaynaklı olduğu varsayılan ve tekrarlayan düşüklerin altında yatan asıl sebebin, babadan gelen kusurlu spermler olabileceğini ileri sürüyor.

Çoklu düşük vakalarında sperm kalitesinin etkisini inceleyen Imperial College London (ICL) araştırmacıları, DNA hasar seviyesinin, partnerleri düşük yaşamış olan erkeklerde iki katı yüksek olduğu sonucuna ulaştı.

Hamileliğin 20. haftasından önce yaşanan ve üç ya da daha fazla tekrarı olan düşüklere İngiltere’de 50 kadında bir rastlanıyor. Ancak bu sorun, şimdiye kadar anneyi etkileyen enfeksiyon ya da diğer sağlık problemlerine atfedilirdi.

Daha fazla vaka ile doğruluğu kanıtlaması gereken son bulgular, DNA hasarının nedenlerini ve düşük ihtimalini azaltacak ilaçların geliştirilmesinde referans oluyor. Dahası bu çalışmalar, baba adaylarının, DNA hasar riskini ve partnerlerinde oluşabilecek düşük ihtimalini artıran yaşam tarzı faktörlerini görmesine yardım edebilir.

The Independent’a konuşan ICL çalışmasının başyazarı Dr. Channa Jayasena “Tekrarlayan düşüklerin kadın partnerin ‘hatası’ olduğuna dair geleneksel bir kanı var. Bu, üzerinde çok iyi çalışmış bir konu. Kadınlarda tekrarlayan düşüklere sebep olan birkaç hastalık var. Bu konuda erkeklerin spermlerinin oynadığı rolü de kabul edip moleküler seviyede bunun nasıl gerçekleştiğini anlarsak oksidatif stresi ve DNA hasarını azaltabilecek ilaçlar geliştirebiliriz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son zamanlarda bu tür ilaçların üretilmesine yönelik çalışmalar olduğunu belirten Dr. Jayasena, ciddi şekilde obez olmak ya da enfeksiyon taşımak gibi (erkeklerin) yaşam tarzı faktörlerinin de dikkate alındığını söyledi.

Dr. Jayasena ve ekibi, partnerleri tekrarlayan düşükler yaşamış 50 erkekten alınan spermleri, böyle bir geçmişi olmayan gönüllü 60 erkeğin spermleriyle karşılaştırdı.

Uzmanlar DNA hasarına, spermde bulunan “reaktif oksijen türleri” ya da serbest radikaller olarak bilinen yüksek seviyedeki moleküllerin neden olduğunu tespit etti.

Spermi enfeksiyon ya da bakteriden korumada önemli rol oynayan moleküller, yüksek oranda yoğunlaştıklarında hassas hücrelere zarar verebiliyor.

Clinical Chemistry’de yayımlanan çalışma, reaktif oksijen türlerinin seviyesinin, çoklu düşük yaşamış kadınların partnerlerinde 4 kat fazla olduğunu gösteriyor.

Bu düzeyi aşağıya çekmek için ilaç geliştirmenin yanı sıra araştırmanın bir sonraki aşaması, yüksek seviyelere neyin sebep olduğunu anlamak olacak.

Dr. Jayasena’ya göre, araştırmaya gönüllü olarak katılan sağlıklı erkeklerin ortalama yaşının, söz konusu sorundan etkilenen erkeklerden daha genç olması, göz önünde bulundurulması gereken başka bir faktör olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU