Doğu Türkistan için İstanbul’dan Ankara’ya…

İstanbul'da yaşayan Doğu Türkistan Türkleri 18 gün önce İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı

İstanbul'da yaşayan Doğu Türkistan Türkleri Ankara'ya yürüyor / Fotoğraf: AA

İstanbul'da yaşayan Doğu Türkistan Türkleri 18  gün önce İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı. Amaçları Çin'in Doğu Türkistan politikasını protesto etmek ve farkındalık yaratmak.

Ellerinde Türk ve Uygur bayrakları olan grup üyeleri, Kızılcahamam’da jandarma tarafından durduruldu. Grup Kargasekmez mevkiinde beklemeye başladı. İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşün hedefi, Çin'in Doğu Türkistan'da Türklere uyguladığı baskıyı protesto etmek.
 


Doğu Türkistan’da ne oluyor?

Çin'in 1949 yılından bu yana hakimiyeti altında tuttuğu Doğu Türkistan'ın kırsal kesimlerinde etrafı yüksek duvarlarla çevrili inşaatlar devam ediyor. Uydu görüntüleri, Doğu Türkistan çöllerinde inşa edilen ve içinde yüz binlerce Uygur Türkü'nün tutulduğu toplama kamplarının son bir yılda tam 3 katı büyüdüğünü ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler'e göre 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü, Çin'in 'eğitim merkezi' olarak dünyaya lanse ettiği toplama kamplarında tutuluyor.

Doğu Türkistan'da ve Çin'in değişik yerlerinde gerçekleşen saldırıların ardından bu eylemlerden Uygurları sorumlu tutan Çin, 2014 yılından itibaren 'teröre karşı halk mücadelesi' adı altında yeni bir süreç başlattı. Ancak Uygurlara yönelik kültürel ve dini kısıtlama ve baskılar 2009 yılından itibaren giderek hız kazandı.

Pekin iddiaları reddediyor

Müslüman Uygur Türklerini kamplarda topladığı yönündeki suçlamaları reddeden Pekin, Doğu Türkistan genelinde inşa edilen söz konusu yapıları, dünyaya "eğitim merkezi", "rehabilitasyon merkezi" ya da "mesleki eğitim merkezi" olarak lanse ediyor.
Komünist Parti'ye yakın kişiler, halkın arasına giriyor, istihbarat topluyor ve şüpheli gördükleri kişileri güvenlik görevlilerine bildiriyor. Geçmişte okul, hastane ya da kamu binası olarak hizmet veren birçok bina da küçük kamplara dönüştürüldü. Çin'in Doğu Türkistanlıları tuttuğu ve ülkeden kaçan Uygurların ifadesiyle işkence gördükleri kampların sayısı net olarak bilinmiyor.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU