Afgan çocuklar arasındaki solunum rahatsızlıkları kötüye gidiyor

Çocuklar soğuk hava ve yetersiz beslenme nedeniyle zatürreye yakalanırken, yardım çalışanları ihtiyaç sahiplerine ulaşamıyor

Afganistan’da hastanede tedavi gören bir çocuk / Fotoğraf: Reuters

Afganistan'daki doktorlar ve yardım kuruluşu çalışanları, binlerce çocuğun soğuk hava ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan zatürre ve diğer solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastaneye yatırıldığını açıkladı.

Yardım kuruluşları, krizin daha da kötüye gideceğini belirtti. 

Sivil toplum kuruluşlarındaki kadın çalışanlara yönelik yasak, 180'den fazla uluslararası kuruluşun kış aylarındaki faaliyetlerini askıya almasına neden oldu.

Söz konusu kuruluşlar, kadın çalışanlar olmadan kadınlara ve çocuklara ulaşamayacaklarını açıkladı.

2021'de Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ve Afganistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının geçen yıl yüzde 20 oranında küçülmesi ile yaşanan ekonomik şok, nüfusun yarısından fazlasının insani yardımlara bel bağlamasına neden oldu. 

Afganistan kalkınma çabalarına ayrılan dış yardımın azalması, Batı tarafından yaptırımların uygulanması ve merkez bankasının yurtdışındaki varlıklarının dondurulması ve bunun ülkedeki bankacılık sisteminin çalışmasını engellemesi sonucunda büyük zorluklarla yüzleşiyor. 


Soğuk, kirlilik ve yetersiz beslenme

Kabil'deki Indira Gandhi Çocuk Hastanesi Dahiliye Bölümü Başkanı Muhammed Arif Hasanzadi "Hasta sayısı daha öncesine kıyasla arttı, bunun temel nedeni ekonomi" ifadelerini kullandı. 

Verilere göre, Kasım ayında zatürre, öksürük, astım ve diğer solunum yolu hastalıkları nedeniyle 67 binden fazla çocuk hastaneye kaldırıldı.

Bir önceki yılın aynı döneminde söz konusu nedenlerle yaklaşık 3 bin 700 çocuk hastaneye kaldırılmıştı. 

Afganistan'daki birçok hastaneye destek veren Uluslararası Kızılhaç Komitesi, daha kış ayları gelmeden 5 yaş altı çocukların zatürre nedeniyle hastaneye yatışlarında, 2022'ye kıyasla yüzde 50 artış olduğunu söyledi.

Afganistan'daki Kızıl Haç sözcüsü Lucien Christine, "Bu yıl çocuklar da dahil olmak üzere insanlar zatürre nedeniyle hayatını kaybediyor" dedi.

Christine, yetersiz beslenmenin küçük çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Yardım çalışanları, daha fazla insanın ısınmak için çöp ve plastik yakmasıyla birlikte bu yıl kirliliğin daha da kötüleştiğini söyledi.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU