Rusya, Ukrayna savaşında propaganda için dini nasıl kullanıyor?

İki ülke de Ortodoks Hıristiyan

AFP, Putin'in de dini söylemlere destek vererek halkın desteğini kaybetmemeye çalıştığı değerlendirmesini yaptı (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Rusya'nın Ukrayna savaşında propaganda için dini nasıl kullandığını inceledi.

Haberde, "Ukrayna'daki küçük düşürücü askeri başarısızlıklar arttıkça Kremlin'in savaşı dini bir söylemle anlatma eğiliminin de arttığı" değerlendirmesine yer verildi.

AFP, Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in eylüldeki konuşmasında "Ukrayna savaşında cephede can vermenin tüm günahları arındıracağını" söylediğini hatırlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yılbaşı mesajında savaşta "ahlaki ve tarihsel haklılığa sahip olduklarını" savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasımda da Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, kutsal bir amaç doğrultusunda savaştıklarını öne sürmüştü.

Eski Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Batı'yı şeytana benzeterek "Biz kalbimizde Tanrı'nın sözlerini taşıyoruz ve ona itaat ediyoruz" demişti.

AFP'ye konuşan Başpiskopos Sviyatoslav Çurnakov, din görevlilerinin savaşta askerlere rehberlik etmesi gerektiğini savundu.

Rusya'nın Ukrayna cephesinde "geleneksel değerleri" koruduğunu söyleyen Çurnakov, şu ifadeleri kullandı:

Rahip, askerlerin ruhlarını kaybetmesine izin veremez. Böyle bir durum oluşsa bile insanlık dışı davranışlarda bulunmalarına müsaade edemez. Sivillere zarar veremezsiniz, etrafı yağmalayamazsınız.

 


Öte yandan savaşı desteklemeyen Ortodoks din görevlileri de var.

İspanya'nın başkenti Madrid'de görev yapan Andrey Kordoçhin, savaşa destek veren Ortodoks meslektaşlarının kullandığı ifadelerin Ortaçağ'dan kalma olduğunu söyledi.

Kordoçhin, şu ifadeleri kullandı:

Bu tam da II. Urbanus'un Haçlı Seferleri'ni kutsarken kullandığı terminoloji. Ortaçağ'a nostaljik bir bağımız olabilir ama o zamana dönmek imkansız. Bir cinayet biçimi olarak savaş, manevi bir değere sahip olamaz.

II. Urbanus, 1095'te düzenlediği Clermont Konsili'yle bir yıl sonra ilk Haçlı Seferi'ni başlatmıştı.

Kordoçhin, martta 300'e yakın Ortodoks din görevlisinin savaşı durdurmak için Putin'e gönderdiği açık mektuba imza atan kişilerden biriydi.

Mektupta, her iki ülkenin de Ortodoks Hıristiyan olduğuna dikkat çekilmiş ve savaş "kardeş katli" diye nitelenmişti.

Kordoçhin, "Rusya ve Ukrayna'daki çocuklarımızla onların torunlarının, yeniden arkadaş olabilmek ve birbirlerini sevip sayabilmek için aşması gereken uçurumu düşündüğümde ürperiyorum" ifadelerini de kullandı.

Kimliğini paylaşmayan bir din görevlisiyse, Rusya'da savaşı eleştiren bazı rahiplerin tayin edildiğini ve yerlerine Kremlin'e yakın kişilerin getirildiğini savundu.



Independent Türkçe, AFP, Washington Times

DAHA FAZLA HABER OKU