Erdoğan: Fırat'ın doğusu için adımı ABD ile atıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Harekat merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacak

Fotoğraf: AA

Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan Güvenli Bölgeye ilişkin Türk ve ABD'li yetkililer arasında gerçekleştirilen görüşmeler tamamlandı.

Güvenli bölgenin kurulması ve koordinasyonu için ABD ile birlikte Müşterek Harekat Merkezi kurulacağı açıklanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da konu hakkında ilk açıklama geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı ortak toplantıda güvenli bölge konusunda şunları söyledi:

Üç günlük bir görüşme periyodu oldu ve bu görüşmeler gerçekten olumlu bir istikamette devam etti. Bu görüşmeler devam edecek ancak şimdi bir adım atılıyor. Tarih vermeyeceğim, ABD’lilerle birlikte bir harekat merkezinin kurulmasının kararı verildi.

Bu harekat merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacak. Adım atıldı mı atılmadı mı bu soru cevabını buluyor. Adım, birlikte atılıyor. Aslolan Fırat’ın doğusunda bu adımın atılması meselesiydi. Bu da şimdi ABD’lilerle birlikte gerçekleştiriliyor.

Ayrıca Erdoğan, Kırım’la ilgili olarak da  "Türkiye Kırım'ın ilhakını tanımamıştır, tanımayacaktır. Soydaşlarımızın tarihi anavatanları Kırım'daki varlıklarının devamı, kimliklerinin ve kültürlerinin korunması, temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimiz olmayı sürdürecektir” dedi.

Ne olmuştu?

Türk ve ABD'li yetkililer arasında 3 gün boyunca devam eden 'Güvenli Bölge’ görüşmelerinin sona ermesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Türkiye'nin güvenlik endişelerini giderecek tedbirlerin bir an önce uygulanacağını açıklamıştı. 

MSB’nin açıklamasında "Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır” denilmişti.

Milli Savunma Bakanlığı, güvenli bölgenin kurulması için yapılacak olan 'Müşterek Harekat Merkezi’nin Türkiye'de olacağını bildirmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU