Savaş “kapıya” dayandı

Suriye’de muhalifler arasındaki savaş kızışıyor. ÖSO gruplarının çatı yapılanması olan Ulusal Ordu, HTŞ’ye karşı İdlib’e büyük bir askeri konvoy gönderdi. Konvoyun, Türkiye’ye açılan Bab el Hava sınır kapısına yöneleceği iddia edildi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Suriye’de, Halep şehrinin batısında El-Kaide kökenli Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) örgütü ile muhalif Nurettin Zengi Hareketi arasındaki şiddetli çatışmaların ardından muhalifler arasındaki savaş kızışıyor. 

HTŞ, Nurettin Zengi Hareketi ile yaşadığı çatışmaların ardından Türkiye-Halep karayolu üzerindeki stratejik noktadaki Atarib kasabasını bütünüyle ele geçirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk gözlem noktasını kurduğu Daret İzze kasabasında da hakimiyet HTŞ’nin eline geçti. Nurettin Zengi Hareketi’nin ise bölgede varlığı kalmadı. Grup üyeleri, TSK kontrolündeki Fırat Kalkanı ve Zeytindalı bölgelerine kaçtı. Nurettin Zengi Hareketi’ne ait olan ve içinde ağır zırhlı ile tankların bulunduğu askeri konvoya HTŞ tarafından el konuldu. 

 

HTŞ, Eski adı Nusra Cephesi olan Şam’ın Fethi Cephesi ile Nurettin Zengi Hareketi tarafından irili ufaklı muhalif gruplarla birlikte kurulmuştu.

Ulusal Ordu tankları gönderdi

Çatışmaya, Türkiye’yle koordineli çalışan muhalif grupların çatı yapılanması olan Ulusal Ordu da dahil oldu. Bazı ÖSO grupları Halep batısında ve İdlib bölgesinde zaman zaman bazı HTŞ ile çatışmalara giriyor. 

Çatışmalar yer yer devam ederken Milli Ordu’dan savaşı kızıştıracak bir hamle geldi. Ulusal Ordu, Fırat Kalkanı bölgesinden çıkardığı büyük bir askeri konvoyu HTŞ’ye karşı İdlib’e sevk etti. Muhalifler iddialara göre HTŞ denetiminde bulunan Bab el Hava sınır kapısı ile sınır kapısına açılan Sarmada ilçesini kontrol altına almaya çalışacak. 

Türkiye de o kapıyı kullanıyor

Bab el Hava sınırı, Hatay’dan Suriye’ye giden Cilvegözü Sınır Kapısı’nın hemen karşısında bulunuyor. Her gün çok sayıda ticari TIR ve yardım TIR’ı bu kapıdan geçerek Suriye’ye ulaşıyor. Bölgedeki sınır ticareti bir süreden bu yana HTŞ’nin kontrolü altında. Öte yandan, İdlib’teki TSK gözlem noktalarına yapılan takviyelerde de bu kapı kullanılıyor. Şu ana kadar TSK ile HTŞ arasında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. 


O sınırı 2017'den beri  HTŞ yönetiyor

2017'nin Temmuz ayında HTŞ ile ülkenin büyük muhalif örgütlerinden Ahraru'ş Şam arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. İdlib geneline yayılan çatışmaların ardından HTŞ sınır kapısının kontrolünü ele geçirmişti.


Yerli-yabancı muhalifler arasında gerilim

Ulusal Ordu, bu konvoyu harekete geçirmeden önce Suriye’de savaşan “yabancı savaşçılara” yönelik bir bildiri yayınladı. Bildiride, “Siz bizden, biz de sizdeniz. Savaşımız da barışımız da birdir. Sizde biri hata yaparsa bu hatadan dolayı başkasından hesap sormayız. Bir ırk ya da taifeden intikam almaya çalışmaktan Allah’a sığınırız” ifadeleri kullanıldı. HTŞ’nin içinde birçok “yabancı savaşçı” bulunuyor. İddialara göre bu bildiri, diğer gruplardaki yabancıların da HTŞ saflarına geçerek Ulusal Ordu’ya karşı birleşmelerin önüne geçmek için yayınlandı. 


Öte yandan Ulusal Ordu’nun HTŞ’ye karşı bir “operasyon konseyi” kurduğu da öğrenildi. Bu konsey, HTŞ’ye karşı yapılması planlanan harekatı yönetecek.

Türkiye Rusya'nın İdlib operasyonuna karşı çıkıyor

HTŞ, El-Kaide kökeni nedeniyle birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Siyasi geçiş sürecine katılması beklenmeyen HTŞ, İdlib’in yaklaşık yüzde 60’lık bir alanını kontrol ediyor. Rusya ve Esad rejiminin planladığı İdlib operasyonu, Türkiye’nin diplomatik girişimleriyle iptal edilmişti. Türkiye, herhangi bir operasyonun ağır insani kayıplara yol açacağını savunuyor. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU