Cezayirli savcılar, Berberi bayrağı taşıyan göstericiler için 10 yıl hapis cezası talep etti

Cezayir'de gösteriler sırasında Cezayir bayrağı dışında bir bayrak taşınması yasak

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayed Salih, gösterilerde Berberi bayrağı taşımanın yasak olduğunu söylemişti / Fotoğraf: AFP

AFP’nin haberine göre Avukat Kassila Zarkin yaptığı açıklamada, “Bugün müvekkilim Fatisi Nezir ülkenin birliği ve bütünlüğüne zara vermek suçlamasıyla Annaba mahkemesinde hakim karşısına çıktı. 10 yıl hapis cezası ve 2 bin dinar (bin 500 euro) para cezası talep edildi. Karar önümüzdeki Perşembe günü açıklanacak” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

41 yaşındaki Fetisi, 5 Temmuz Cuma günü Annaba’da Berberi bayrağını taşıma suçlamasıyla tutuklandı.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayed Salih, gösteriler sırasında Cezayir bayrağı dışında başka bir bayrak taşınmaması konusunda uyarıda bulundu. Gösterilerin ardından çoğu başkent Cezayir’de olmak üzere yaklaşık 60 kişi gözaltına alındı. Daha önce gözaltına alınan ve 5 yıl hapis istemiyle 28 Temmuz’da hakim karşısına çıkan iki kişi ise iki ay hapis cezasına çarptırıldı.

Avukat Zarkin yaptığı açıklamada, Cezayir bayrağı dışında herhangi bir pankartın kaldırılmasına ilişkin yasal bir hükmün bulunmadığını ifade ederek, Berberiler bayrağının, anayasada olduğu gibi devletin koruması gereken Cezayir kimliği ve kültürünün bir parçası olduğunu söyledi.

Ülkeyi krizden kurtarması beklenen Cezayir Ulusal Diyalog Komitesi, gösteriler sırasında gözaltına alınanların serbest bırakılması da dâhil olmak üzere yöneticilerin yaşanan şiddet olayları karşısında “sakinleştirici” birkaç önlem almadan istenilen sonuca ulaşılamayacağını vurguladı.  

Cezayir’deki geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, taleplerin hukuksal açıdan inceleneceğini ifade ederek, Genelkurmay Başkanı’nın diyalog için talep edilen önkoşulları kesin bir dille reddettiğini söyledi. Bunun sonucunda komite üyelerinden biri olan ekonomist İsmail Lalmas istifa etti. Ancak Komisyon, Avukat Fatıma Zehra bin Berham’ın da aralarında bulunduğu yeni üyelerin katılımıyla çalışmalarına devam ettiğini ve gözaltı olaylarının yakından takip edildiğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Kansu

DAHA FAZLA HABER OKU